Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Äntligen på väg

Jimmie Adamsson

20130313_nicehl01_ME03_kasstarlos_MG_8059_900

I ett strålande, men kallt, väder kastade så HMS Carlskrona loss idag kl 1100. Genom kalla och isiga vatten stävar man nu söderut mot varmare farvatten runt Afrikas horn, såväl temperaturmässigt som säkerhetspolitiskt.

På vägen ner mot området utanför Somalia väntar bland annat ett örlogsbesök i Casablanca. ME03, som den svenska insatsen kallas i Försvarsmakten, går in i EUNAVFOR Operation Atalanta under EU befäl den 6 april och kommer att delta i operationen utanför Afrikas horn till den 6 augusti, då fartyget åter sätter kurs hem mot Sverige igen.

I insatsområdet är just nu är säkerhetsläget förhållandevis bättre jämfört med tidigare år. Antalet piratrelaterade händelser har minskat, men för närvarande hålls fortfarande två fartyg med totalt 60 peroner som gisslan nära Puntlands kust. Anledningarna till att säkerhetsläget blivit bättre relativt tidigare år beror på att EUNAVFOR den senaste tiden varit mycket framgångsrika samt att handelssjöfarten i större utsträckning börjat vidta egna skyddsåtgärder. Även EU:s ansträngningar i regionen, som t.ex. EUTM SOMALIA i Uganda (där även svenska förvarsmakten bidrar) och EUCAP NESTOR, har bidragit till att situationen i Somalia successivt har börjat stabiliseras och i viss mån förbättrats.

Jag önskar ME03 lycka till under insatsen. Jag är övertygad om att ni kommer att göra ett mycket bra jobb. Ni kan läsa mer om dagens losskastning här. Förbandets egna blogg hittar ni här.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

 

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *