På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Äntligen på väg

Jimmie Adamsson

20130313_nicehl01_ME03_kasstarlos_MG_8059_900

I ett strålande, men kallt, väder kastade så HMS Carlskrona loss idag kl 1100. Genom kalla och isiga vatten stävar man nu söderut mot varmare farvatten runt Afrikas horn, såväl temperaturmässigt som säkerhetspolitiskt.

På vägen ner mot området utanför Somalia väntar bland annat ett örlogsbesök i Casablanca. ME03, som den svenska insatsen kallas i Försvarsmakten, går in i EUNAVFOR Operation Atalanta under EU befäl den 6 april och kommer att delta i operationen utanför Afrikas horn till den 6 augusti, då fartyget åter sätter kurs hem mot Sverige igen.

I insatsområdet är just nu är säkerhetsläget förhållandevis bättre jämfört med tidigare år. Antalet piratrelaterade händelser har minskat, men för närvarande hålls fortfarande två fartyg med totalt 60 peroner som gisslan nära Puntlands kust. Anledningarna till att säkerhetsläget blivit bättre relativt tidigare år beror på att EUNAVFOR den senaste tiden varit mycket framgångsrika samt att handelssjöfarten i större utsträckning börjat vidta egna skyddsåtgärder. Även EU:s ansträngningar i regionen, som t.ex. EUTM SOMALIA i Uganda (där även svenska förvarsmakten bidrar) och EUCAP NESTOR, har bidragit till att situationen i Somalia successivt har börjat stabiliseras och i viss mån förbättrats.

Jag önskar ME03 lycka till under insatsen. Jag är övertygad om att ni kommer att göra ett mycket bra jobb. Ni kan läsa mer om dagens losskastning här. Förbandets egna blogg hittar ni här.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *