På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Counter IED för staber

jonaswikstrom

Under förra veckan var fjärde sjöstridsflottiljen värd för en utbildning i Marin C-IED  (Counter Improvised Explosive Device) för stabsofficerare. Detta var en kurs speciellt framtagen för officerare som leder och planerar marina insatser med en asymmetrisk motståndare som bland annat nyttjar IED. Utbildningen har genomförts med instruktörer från NATOs Allied Command Transformation (ACT).

 

Den pågående EU- insatsen ATALANTA och  situationen i och kring Somalia har  har utgjort grunden för utbildningen. Målgruppen har varit stabsofficerare på operativ, taktisk och förbandsnivå. Dessutom har förbandsrepresentanter från Marinens styrkebidrag ME03 deltagit som del i insatsförberedelserna. IED är en del av den hotbild som vi måste kunna hantera vid internationella insatser.

Jonas Wikström

Chef fjärde sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *