På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök ombord HMS Falken i Norfolk VA, USA

Jan Thörnqvist

I samband med mitt besök vid den amerikanska flottan och marinkåren i veckan, hade jag i onsdags den 6 mars glädjan att besöka HMS Falken, som låg förtöjd mitt inne i Norfolk, Virginia. För er som är nyfikna på vad Falken gör i Norfolk, kan jag berätta att....


Falken genomför sedan i höstas, liksom under tidigare år, en utbildningsperiod för marinkadetter och civila elever. Fartyget har för första gången på många år nu tagit ”språnget” över Atlanten. Hon har tidigare på sin seglats bland annat gjort hamnbesök i Gustavia på Saint Barthélemy, som mellan åren 1785 till 1878 var en svensk koloni.

På väg ombord HMS Falken förtöjd i Norfolk, Virginia

I hård vind och ösregn stod besättningen uppställda på däck när jag sent på eftermiddagen kom ombord. Eleverna i denna period är just nu elever sjöbefälslinjen vid Strömstad gymnasium. Av förklarliga skäl samlade vi ganska snart ihop oss nere på trossdäck.

Ombord HMS Falken i samtal med elerverna från sjöbefälslinjen vid Strömstads gymnasium

Det var 19 mycket intresserade elever som ställde många frågor om marinen och även en hel del andra frågor, som till exempel vilket mitt favoritlag i fotboll är. Flertalet av eleverna var intresserade av en fortsatt utbildning i marinen och att genomföra GMU, vilket är mycket glädjande. De var alla mycket positiva till sin tid på Falken. Då jag ställde frågan om vilken den bästa hamnen varit, blev svaret Key West. När jag frågade ”varför?” svarade de – ”det var varmt där” – ibland är livet ganska enkelt 😉

Falken har under sin seglats och vid sina hamnbesök gjort ett mycket gott intryck i samband med att de träffat officiella personer, både civila och militära. Detta beror på att såväl fartygsledning som besättning är duktiga och skapar ett väl fungerande och  ”happy ship”. För er som är intresserade av skonertdivisionens verksamhet och Falkens fortsatta öden och äventyr, kan jag rekommendera ett besök på Gladan och Falkens blogg där man kan läsa resebreven.

Tack för ett trevligt och givande besök ombord. Jag önskar HMS Falken en fortsatt god seglats samt Fair winds and following seas!

Jan Thörnqvist
Marininspektör

P.S. Heja GAIS! D.S.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *