På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett Happy Ship på väg mot Adenviken

HMS Carlskrona kastar loss från Verkstadskajen i Karlskrona. Isen ligger tät och fartyget stävar långsamt ut mot öppet vatten. Vinden blåser från syd och det biter i öronen.

Äntligen är hela besättningen samlad ombord för den första gångdagen tillsammans. Det är de kommande dagarna som ME03:s personal ska övas så att förbandet blir insatsberett inför Operation Atalanta. Låt vara att temperaturen både i vattnet och i luften kommer att vara en annan men öva måste vi.

 
Personal ur HMS Carlskronas Flight Deck Team tar emot helikopter 15

Vid lunchtid får fartyget möjligheten att öva den organisation som har som uppgift att ta emot en helikopter. Då anlände flottiljamiral Jonas Haggren chef för marinens produktionsledning tillsammans med brigadgeneral Johan Svensson chef för flygvapnets produktionsledning. Chefen PROD Marin är ytterst ansvarig för upprättandet av ME03 och syftet med besöket var att bilda sig en uppfattning om den aktuella materiel- och utbildningsstatusen på förbandet och på plats ombord följa förberedelserna.

 
Brigadgeneral Johan Svensson och Flottiljamiral Jonas Haggren anländer

– Det är alltid bra att genomföra chefsbesök för att få en aktuell bild av hur statusen är på ett förband. Jag kan konstatera att ME03 är på god väg, men att de kommande övningarna och förberedelserna behövs för att samtrimma besättningen så att uppgifterna i operationen kan lösas på ett professionellt sätt säger flottiljamiral Jonas Haggren.

 
Fartygschefen Mathias Jansson till höger med C PROD Marin och C PROD Flyg

Även chefen för tredje sjöstridsflottiljen kommendör Magnus Jönsson var med ombord och kunde konstatera att det är positivt att besättningen nu är samlad och igång med utbildningen.

– Det är ett ”Happy ship” med en god stämning ombord vilket bådar gott för framtiden säger Magnus Jönsson.

Deltagandet i Operation Atalanta förutsätter ett riksdagsbeslut vilket väntas i början av mars.

 
HMS Carlskronas räddningsbåt fick sjösättas vid en man över bordövning

Text: Anders Kallin PAO
Foto: Anna Norén Combat Camera

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *