På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Inryckning på ME03

Jimmie Adamsson

Kontingentschefen Mathias Jansson tar emot på backen

Kontingentschefen Mathias Jansson tar emot på backen

Om åtta veckor ska personalen som ingår i ME03 vara färdigutbildade och klara för insats. Det är kort tid men vi ska zlatanera och bli klara i tid. 

Idag genomfördes den första ”divisioner med alle man” ombord på HMS Carlskrona. I stort sett samtliga ingående i den 151 personer starka styrkan samlades på fartgets back för att lyssna till kontingentschefen, tillika fartygschefen, kommendörkapten Mathias Janssons välkomsthälsning. Sjukvårdspersonal, bordningsstyrka, helikopterenhet, Carlskronas ordinarie besättning samt särskilt rekryterade befattningar ställde upp under ordnade förhållanden. Några har inte hunnit hämta ut uniformen ännu och för andra var det första gången ombord på ett örlogsfartyg. Förväntan är hög bland besättningen att snart få påbörja det många gått och väntat på. Från och med idag startar intensiva förberedelser med fartygsutbildning, insatsutbildning, egna utbildningar beroende på befattning och samträning av alla ingående delar till sjöss under de kommande veckorna.

Fotbollen som symboliserar att zlatanera

Fotbollen som symboliserar att zlatanera

 – Vi ska zlatanera, sa Mathias Jansson och höll samtidigt en fotboll i handen syftandes på att vi ska ta oss an och klara uppgiften med kraft.

 I mitten av mars är det planerat att fartyget lämnar Karlskrona för att påbörja förflyttningen ner till insatsområdet.

Anders Kallin
PAO ME03

Fotnot: ”Zlatanera” finns med i Språkrådets nyordslista för 2012 (pdf). Betydelsen är att ”klara något med kraft” eller att ”dominera”.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Perman 8 januari 2013 10:54

    Finns det något exakt datum bestämt när Carlskrona kommer att ge sig iväg? Det vore kul om man kunde följa henne på webkamerorna i Kielkanalen och utanför Cuxhaven som förra gången.

    • Jimmie Adamsson Perman 8 januari 2013 11:03

      Hej Perman, i dagsläget är det exakta datumet lite osäkert. Vi kommer självklart att återkomma i frågan när det är bestämt. /Jimmie Adamsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *