På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett positivt besked för vår sjöminröjningsförmåga

Jimmie Adamsson

HMS Sturkö

HMS Sturkö

Regeringen har fattat beslut om att röjdykarfartygen Spårö och Sturkö ska modifieras och livstidsförlängas. Spårö återinns på fjärde sjöstridsflottiljen och Sturkö på tredje sjöstridsflottiljen. Röjdykardivisionen som sådan, med bland annat utbildning och taktikutveckling, finns i Skredsvik norr om Göteborg.

Fartygen byggdes ursprungligen i mitten av 1990-talet. Modifieringen omfattar naturligtvis många punkter. Några av de viktigaste är:

 • Ett nytt stridsledningssystem
 • Möjlighet att operera AUV (autonomous underwater vehicle) ombord, denna kan programmeras att söka efter minor i ett område och ge fartyget en invisning om var det kan finnas minor. Människor behöver således inte vara i det minfarliga området.
 • En ny tryckkammare för ytdekompression och med möjlighet till behandling av dykolycksfall, i vilken även sjukvårdspersonal kan behandla den skadade.

Modifieringen kommer att påbörjas under året. Uppdraget har nu enligt rutin gått till FMV som ska ta fram en leverantör.

Detta är naturligtvis positivt, i och med modifieringen kommer man på ett bättre sätt vara rustade för att röja även dagens och morgondagens avancerade minor.

God fortsättning på det nya året!

Jan Thörnqvist
Marininspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Perman 11 januari 2013 20:01

  Verkligen ett trevligt besked! Jag förmodar att de kommer att behålla sina M-nummer så länge minjaktskapaciteten bibehålls? Vad kommer att hända med de övriga två fartygen i Styrsöklassen - Styrsö och Skaftö?

  • Jimmie Adamsson Perman 15 januari 2013 15:42

   Hej, Skaftö är idag ledningsfartyg för 17.bevakningsbåtsdivisionen på västkusten och Styrsö är arbetsfartyg på Marinbasen/basbataljonen i Karlskrona. Båda dessa fartyg kommer att genomgå smärre modifieringar mot sina nya uppgifter. För Skaftös del rör det sig om bland annat förläggningsmöjligheterna som förbättras och för Styrsös del om exempelvis att kunna bärga lätta torpeder. Mvh Jimmie Adamsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *