På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

UVAK – en stängd dörr

Fredrik Norrby

Endast ett fåtal personer har tillträde till UVAK, allt för att hålla operationssekretessen hög. Då signaler överlämnas manuellt knackas det på dörren – UVAK öppnar, tar emot signalen och stänger sedan dörren. Om dörren mot förmodan öppnas helt, går det ändå inte att ta del av verksamheten som sker i rummet.

UVAK - en stängd dörr

UVAK - en stängd dörr

Bakom UVAK-dörren leds alla svenska ubåtar – dygnet runt av en eller två personer i ett rum med ett antal arbetsplatser. UVAK (ubåtsövervakaren) är alltid tillsatt då svensk ubåt är till sjöss och är normalt placerad vid Högkvarteret, Stockholm. Alla som jobbar som UVAK tillhör Första Ubåtsflottiljen. Funktionen UVAK är chefen för Första ubåtsflottiljens taktiska ledningsresurs, och är helt integrerad i marintaktisk chefs stab. För att kunna tjänstgöra som UVAK krävs att man tidigare har varit fartygschef på en ubåt. En ubåt sänder och tar emot begränsad mängd text – och därför är det av vikt att som UVAK kunna förstå hur order till och signaler från ubåten ska och kan uttryckas eller tolkas i olika lägen.

UVAK färdplanerar och dirigerar ubåtar för att säkerställa säkerheten för besättningarna, och kontaktar även anhöriga om ubåten blir fördröjd och förtöjer senare än vad som var planerat. UVAK-rummet nyttjas även för genomgångar med högre chef då orienteringar sker rörande Första Ubåtsflottiljens verksamhet. UVAK stödjer även marintaktisk stab med hantering av WSM (Water Space Management) – alltså vem och hur olika vattenområden kan nyttjas av flera intressenter.

UVAK är en kompetent och mycket kvalificerad resurs – men som verkar i det dolda.

Fredrik Norrby
Chef Första Ubåtsflottiljen

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

6 kommentarer

 • Jimmy 21 november 2012 00:18

  Mycket intressant liksom alla inlägg från ubåtsflottiljen. Kommer det något inlägg om underhållsgruppen också ?Det skulle vara intressant

  //Jimmy

  • Fredrik Norrby Jimmy 21 november 2012 10:44

   Hej Jimmy
   Tack för din kommentar! Ja - det kommer inlägg även om min underhållsgrupp - de som jobbar där är centrala för att kunna driva övriga delar av förbandet på det sätt och åt det håll jag vill. Håll utkik!
   Mvh / Fredrik Norrby
   Chef Första Ubåtsflottiljen

 • Jimmy 22 november 2012 09:57

  Låter bra!=)Vet du om programmet där gotlandsklassen skulle vara med på discovery channel har varit ?

  • Fredrik Norrby Jimmy 22 november 2012 10:59

   Hej Jimmy,
   Nej, det har inte sänds ännu. Eller rättare sagt, det har inte sänds i Sverige ännu.
   Programserien började sändas i USA den 17 oktober, men Discovery har ännu inte tagit beslut om när det ska sändas i Sverige.
   Fredrik Norrby
   Chef Första Ubåtsflottiljen

 • cop 23 november 2012 16:59

  Jag måste bara stämma in - återigen - i hyllningen av att marinbloggen verkligen fortsätter anstränga sig med intressanta "inblickar" och att höga chefer tar sig den tiden. Bra gjort!
  Cop

  • Fredrik Norrby cop 23 november 2012 19:20

   Hej, tack för att du läser och finner det intressant Det är syfte från oss alla som på detta sätt försöker bidra till att sprida info om marinens verksamhet - mycket bra görs till sjöss av vår personal.
   Trevlig helg!
   Fredrik Norrby
   Chef Första Ubåtsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *