Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fri och säker sjöfart

Fredrik Norrby

En fri och säker sjöfart är av vital betydelse för vårt moderna samhälle. Med korta ledtider och minimala lager, för att inte binda kapital, får leveransstörningar direkt effekter på vårt samhälle. Ämnet är mycket intressant och har direkta kopplingar till säkerhets- och försvarspolitiken.

Idag genomfördes ett seminarium i Göteborg som KÖMS hade anordnat med titeln ”Fri och säker sjöfart – en förutsättning för global handel, välstånd och utveckling”. Deltagare var bland annat Landshövding Lars Bäckström, VD för Stena Rederi, Carl-Johan Hagman och Riksdagsledamot Annika Engblom. Försvarsmakten representerades av flottiljamiral Jonas Haggren, C PROD Marin.

Panel vid seminarium i Göteborg - Fri och säker sjöfart

Panel vid seminarium i Göteborg - Fri och säker sjöfart

Diskussionerna var intressanta – mot vad ska sjöfarten skyddas, var och hur? Hur kan samarbete ske för att möjliggöra detta, och vad händer om säkerheten ska höjas i och utanför hamnområde.

Generellt framkom det stora behov av en marin som, enskilt eller tillsammans med andra, kan och bör hantera detta både nationellt och internationellt.

Det finns mycket kunskap och argument för behovet av säkra transportmedel till Sverige – och vilka krav som det medför på olika myndigheter, såsom Förvarsmakten. Utmaningen är att sprida denna kunskap och att få gehör för de behov det medför.

Fredrik Norrby
Chef Första Ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *