På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

ME03 tar form

Jimmie Adamsson

Mathias Jansson är fartygschef på HMS Carlskrona

Mathias Jansson är fartygschef på HMS Carlskrona

Den här veckan anslöt 30 kvinnor och män till HMS Carlskronas nyckelbesättning. De kom främst från andra förband men även ifrån civila jobb utanför Försvarsmakten. Men hade inte Carlskrona redan en besättning? Jo, men den besättningen var dimensionerad utifrån den roll som stödfartyg hon har i Marinen. I Atalanta ska fartyget agera som patrullfartyg, vilket bland annat ställer högre krav på stridsberedskap men förstärkningen ska även möjliggöra ett trevaktssystem. Du kan läsa mer om ett par av de nyanlända besättningsmedlemmarna här.

Uppställning med besättningen.

Uppställning med besättningen.

Denna första komplettering av personal kommer att följas av fler. Fram till årsskiftet ansluter mer personal, och efter nyår ansluter bordningsstyrka och helikopterenhet. Dessa delar övar redan nu på egen hand. I januari ska dessa, tillsammans med sjukvårdspersonalen och naturligtvis fartygsbesättningen giftas ihop till ett fungerande lag.

På själva fartyget sker inga större modifieringar. Hon har ju genomfört en framgångsrik insats i detta område tidigare och endast smärre justeringar, med erfarenhet från ME02, sker.

Min uppgift som förbandschef är att ge bästa tänkbara stöd till fartygschefen HMS Carlskrona, tillika C ME03, Mathias Jansson inför insatsen. Jag vill därför passa på att hälsa de nypåmönstrade besättningsmedlemmarna välkommen till flottiljen!

Magnus Jönsson
Chef Tredje sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

4 kommentarer

 • killen12 14 november 2012 17:12

  Hej, det vore kul om ni kunde göra några filmer (sådana som gjordes under ME01 och ME02) när carlskrona är nere i adenviken och nu när ni förbreder er inför ME03.
  Mvh killen12

  • Jimmie Adamsson killen12 15 november 2012 10:31

   Hej, Combat Camera kommer att delta i insatsen och dokumentera den. Mvh Jimmie Adamsson/3.sjöstridsflottiljen

 • Perman 15 november 2012 12:56

  Hej!

  Kommer man att använda samma helikopterkoncept med en maskin ombord och en i reserv i Djibouti? Varför kan man inte bygga en teleskopisk hangar längst fram på helikopterdäcket på Carlskrona? Då skulle man kunna göra reparationer och underhåll på helikoptrarna åtminstone någorlunda väderskyddat, och på så sätt kanske öka tillgängligheten och uthålligheten på dessa. Kommer Carlskrona att bli RAS konverterad under den kommande vintern som väl var planerat?

  /Per

  • Jimmie Adamsson Perman 19 november 2012 08:28

   Per,
   Planeringen av ME03 pågår för fullt, jag vill inte gå in på exakta detaljer men inriktningen för ME03 är att utgångsläget för planeringen skall vara ME02 exklusive FHQ.

   När det gäller en enklare hangar, tält motsvarande, genomförde vi en utredning kring detta inför ME02. Bland det som gjorde att vi inte gick vidare med en sådan lösning, var det begränsade utrymmet som finns i framkant av helikopterdäcket samt att det är svårt att hitta stuvningsläge för "hangaren" när det är flygverksamhet på däcket.

   HMS Carlskronas ombyggnad till stödfartyg kommer att delas upp i två delar. En del kommer hon att få under nuvarande översyn. Jag förmodar att du avser utrustningen för ”astern refuelling”, det vill säga pumpar med mera. Den ombyggnaden med flera kommer att genomföras efter hennes insats nästa år.

   Bo Berg
   C Prod Marin Materiel

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *