På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ubåts- och dykerimedicin

Fredrik Norrby

Ett område där det finns resurs- och kompetensbrist inom Försvarsmakten är ubåts- och dykerimedicin. Första ubåtsflottiljens verksamhet kräver att kompetens inom ubåtsmedicin finns tillgänglig för att  kunna utveckla verksamheten åt rätt håll, och för att komplexa ubåtsräddningsövningar ska kunna planeras och genomföras. Tidigare under året har övningar fått ställas in på grund av resursbrist i just ubåts- och dykerimedicin – det är inte bra!

Tryckammarövning - mannen i rött är sjuksyster och mannen i blått är stabschef på 1.ubflj. Bilden tagen efter 23 timmar under tryck...

Tryckkammarövning - mannen i rött är sjuksyster och mannen i blått är stabschef på 1.ubflj. Bilden tagen efter 23 timmar under tryck...

Idag genomfördes därför ett möte mellan Försvarsmedicincentum, Sjöstridsskolan, Försvarsmaktens dyk- och navalmedicinska centrum och Första ubåtsflottiljen för att diskutera behov och hur resurser bästa kan nyttjas för att täcka dessa behov. I detta sammanhang är det även av vikt att ansvaret läggs på rätt ställe i Försvarsmakten (oftast där ansvar för personalen och ekonomin finns), och för att detta ska kunna göras krävs även medicinsk kompetens.

För mig som förbandschef är ubåtsmedicin högt prioriterad, och jag har avdelat personal för att driva utvecklingen framåt med kraft. Medicinsk personal kommer även att tillföras flottiljen den 1 januari, och min avsikt är även att rekrytera en läkare med submarin inriktning under 2013.

Fredrik Norrby
Chef Första ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *