Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Saknad ubåt…

Fredrik Norrby

ÖVNING, ÖVNING, ÖVNING

Ingen kontakt med ubåt

Ingen kontakt med ubåt

Under natten mellan måndag och tisdag har marinens förband övat ubåtsräddning. I går kväll rapporterades en ubåt vara saknad i området utanför Västervik och efter kontakt med sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) i Göteborg gavs övningens ytenheter order att bege sig till aktuellt ubåtsövningsområde och inleda sökningen.

MTCH (konteramiral Jan Thörnqvist) larmades – och han visade exempel på den höga beredskap som Försvarsmaktens chefer har. MTCH var inne på Högkvarteret inom några minuter för att få grepp på läget. MTCH blev något lugnare och trygg då han förstod att det var ubåtsräddningsövning inom ramen för SWENEX. Just orden ”ÖVNING, ÖVNING, ÖVNING” hade inte varit tydliga nog då MTCH larmades över telefonen…

Även larmning av svenska resurser och Natos ubåtsräddningsfarkost NSRS genomfördes. Dessutom förbereddes åtgärder för att informera och samla besättningens anhöriga. Ubåtsräddning är en komplicerad verksamhet som kräver interaktion mellan Högkvarterets olika delar, sjö- och flygräddningscentralen samt enheter till sjöss.

Ubåten hittades på botten på cirka 80 meters djup efter drygt 8 timmar – snabbt jobbat av sökstyrkan!

Bild tagen från URF (ubåtsräddningsfarkost) vid tidigare övning

Bild tagen från URF (ubåtsräddningsfarkost) vid tidigare övning

Första ubåtsflottiljen och vakthavandebefäl på Marintaktisk stab (VB MTS) fick utmärkt stöd genom att JRCC (Joint Rescue Coordination Centre) i Göteborg hade avdelat Björn Wrandel, som räddningsledare (RL). Björn kunde ge direkt feedback och svara på frågor som uppstod under övningen. Ett bra och nära samarbete mellan Sjöfartsverket och Försvarsmakten.

Det är bra att öva organisation och ordervägar – mer övning kommer att ske under nästa år.

Fredrik Norrby
Chef 1.ubåtsflottiljen

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *