Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marintaktisk chefs fältövning till sjöss – så klart!

Jan Thörnqvist

Vi är just nu inne på det fjärde dygnet i Marintaktisk chefs fältövning till sjöss omkring Gotland. Deltagare i övningen är Marintaktisk chef med personal från Marintaktisk stab och förbandschefer med personal från Marinens förband samt personal från insatsstaben och helikopterflottiljen. Det verkar kanske lite konstigt att vi kallar vår verksamhet för ”fältövning”, då vi huvuddelen av tiden medföljt ombord HMS Carlskrona, som under veckan genomfört helikopterprov och sjöövervakning under gång till sjöss. Vi utgick i måndags från Karlskrona och direkt efter att deltagarna embarkerat kastade fartyget loss och gick till sjöss. Vi har diskuterat operativ planering, utvecklingen i vårt närområde, logistik, ledning m.m.

Två av deltagarna i ett "hemligt samtal"?

Tidigt i går morse debarkerade vi i Slite hamn och åkte därifrån vidare med buss till Fårö, där vi under onsdagen samverkat med deltagarna i Flygtaktisk chefs fältövning, som parallellt med oss genomför sin fältövning på Fårö. Det blev en trevlig och bra dag tillsammans med deltagarna i den Flygtaktiska fältövningen, där vi bland annat grupparbetade och diskuterade gemensam sjömålsstrid och användning av sjöoperativ helikopter utifrån ett gemensamt operativt scenario. När dagen var slut bar det av till Visby, där vi åter igen embarkerade HMS Carlskrona.

Idag torsdag har vi lagt fokus på marin ledning, vilket genererat många intressanta och givande diskussioner i grupperna. Mycket av de slutsatser som dragits kommer vi nu att ta med oss för att förbättra och effektivisera vårt arbete och våra planer.

Fältövningsbegreppet används för årligen återkommande planeringsövningar. Övningar genomförs i tur och ordning på nivåerna ÖB med försvarsmaktsledning, Chefen för Insats och respektive Taktiska chef. Syftet med Marintaktisk chefs fältövning är kunskapsuppbyggnad samt operativ och taktisk planläggning.

 

Jan Thörnqvist
Marintaktisk chef

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • jan-olov holm 27 september 2012 12:05

    Mycket bra att MTK "Fält"övar och på Gotland och tillsammans med FTK.

    Flera steg i rätt övningsinriktning och rätt fokus.

    mvh/jan-Olov

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *