På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Visby levererad till Försvarsmakten

Bo Berg

Försvarsmakten har idag på Berga mottagit det första fartyget i slutleveransen av korvett typ Vby, individen HMS Visby. HMS Visby har under våren och sommaren genomfört verifieringar som till exempel skjutning av Robot 15. Fartyget benämns version 5. Versionen omfattar bland annat robotinstallation, minröjningsförmåga och helikopterlandningsplats.

HMS Visby förtöjd på Bergapiren

 

Fartyget överlämnades av FMV till Försvarsmaktens materielchef, konteramiral Leif Nylander. Vid överlämningen deltog även MI och C PROD MARIN samt marinens förbandschefer.

Ceremonin genomfördes på helikopterdäck under iakttagande av HKV, FMV, marina förbandschefer och besättning.

 

Delar av amiral Nylanders tal vid överlämningsceremonin:

Den här dagen har vi länge sett fram emot. Mottagande av den första Visbykorvetten i version 5. Vi har haft möjlighet att se oss runt i fartyget och fått beskrivet vilka konster vi nu kommer kunna utföra. Det är imponerande.

 FMV med projekt Visby och provturskommandot har gjort en fantastiskt viktigt arbete för att åstadkomma detta och jag vill ta tillfälle i akt att framföra ett stort tack för nedlagt arbete.

Försvarsmakten står nu beredd att ta över stafettpinnen för att producera kunniga besättningar och därmed vidmakthålla och utveckla sjöstridsförmågan.

 I och med mottagandet av fartyget vill jag gratulera Marininspektören till en kommande slagkraftig enhet i insatsorganisationen. Jag vill gratulera C PROD MARIN till ytterligare ett fartyg för förbandsproduktionen. Jag vill också gratulera chefen för 4. Sjöstridsflottiljen till ett nytt fartyg i flottiljen. Vårda henne väl!

 Slutligen vill jag gratulera fartygschef med besättning till ett fantastiskt skepp. Tänk vilka fina förutsättningar ni nu har att göra något riktigt bra av detta. Ta vara på den möjligheten! Jag har själv haft förmånen att som fartygschef få ta ut HMS Kalmar direkt från PTK, så jag kan lätt föreställa mig hur ni känner.

 Mina damer och herrar. Jag har nu framfört riktade tack och gratulationer. Under årens lopp är det som många som varit engagerade i detta viktiga fartygs tillblivelse och utveckling. Ingen nämnd och ingen glömd, så innebär denna överlämningsceremoni att var och en som bidragit skall känna sig hedrad och känna Försvarsmaktens tack.

Ställföreträdande chef för FMV AK Sjö, Ann Bäckman och Försvarsmaktens materielchef, konteramiral Leif Nylander undertecknar överlämningsdokumenten

 

Bo Berg

C PROD MARIN Mtrl

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

5 kommentarer

 • andre 4 september 2012 07:23

  Torpeder och ubåtsjaksförmåga också?

  • Bo Berg andre 5 september 2012 18:12

   Ja, torped 45 samt ubåtsjaktsystemet Hydra bestående av skrivfast- och släpsonar samt TAS (towed array sonar).

 • jan-olov holm 6 september 2012 19:55

  En efterlängtad leverans och god nyhet
  Nu hoppas jag att besättningarna snabbt kommer igång så det blir operativt

 • Perman 15 september 2012 09:34

  Jag såg att man nu planerar att basera två av Visbykorvetterna i Berga och tre i Karlskrona. Tidigare planering har väl talat om en Visbykorvett i Berga (plus de två Gävlekorvetterna) och resten i Karlskrona. Finns det någon speciell anledning till att man ändrat detta?

  /Per

  • Jimmie Adamsson Perman 21 september 2012 20:27

   Hej Per, Så länge jag kan minnas har fördelningen Berga -2 och Karlskrona -3 gällt. Har aldrig hört något annat. Ska dock kolla med andra för säkerhets skull. Mvh Jimmie Adamsson/3.sjöstridsflj

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *