På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

På SVT den 6 september – matlagning på ubåt

Fredrik Norrby

Matlagning på 50 meters djup

I våras spelades programmet ”Nya landgång” in på ubåten HMS Halland. Klockan 20:00 den 6 september på SVT 1 visas hur matlagning går till på en svensk ubåt.

Se inslaget på svtplay

Förutom att laga mat på en yta om cirka 3 kvadratmeter till 30 personer 3 gånger om dagen, skall kocken på en svensk ubåt vara utbildad sjukvårdare och kunna hjälpa till om någon skadar sig.

I programmet ”Nya landgång” följer vi under några dagar kockarna Jimmy och Alexander som tjänstgör på ubåten HMS Halland.
– Jag tyckte det var skitkul! Det var spännande att laga mat i tv, säger korpral Jimmy Mattsson, fartygets förste kock.

Jimmy Mattson, kock på ubåten Halland. Foto: SVT

Programledaren Anne Lundberg, känd från bland annat ”Antikrundan”, åkte med HMS Halland i några dagar och fick lära sig bo, vistas och laga mat ombord på en ubåt.
– Det var fruktansvärt spännande och oerhört exotiskt att få stiga ned i en ubåt under ytan. Bilden man har av ubåtar kommer ju från filmer så det var kul att få se hur det är på riktigt.

Kockarna på svenska ubåtar arbetar självständigt och får stort ansvar. Det handlar lika mycket om planering av matinköp och livsmedelshygien som att faktiskt laga maten. Det är ett krävande men utvecklande och meriterande yrke.

Programmet sänds den 6 september klockan 20:00 på SVT 1 – titta och inspireras av Första ubåtsflottiljens duktiga personal!

Fredrik Norrby
Chef 1.ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

3 kommentarer

 • Freja 7 september 2012 12:59

  Hur megatrevlig verkar inte den här Jimmy då?!! Jag satt och smälte framför skärmen här hemma när Jimmy var i bild, och hans dialekt sen! En riktigt 10-poängare!

 • Bengt 13 oktober 2012 13:57

  Urtrevligt program, bästa matlagningsprogrammet. Nu lärde vi oss att inte smälla igen skåpdörrarna. Lede fi kan höra oss. Fast det får i väl inte nytta av. Nu kan man väl laga mat åt 100 man hemma i sitt eget kök. Att man klarar mat till 30 man på en ubåt, alldeles fantastiskt!

  • Fredrik Norrby Bengt 13 oktober 2012 14:24

   Hej Bengt,
   Ja - jag blir själv fortfarande lika imponerad hur en kock (eller två som vissa besättningar har) kan laga mat på byssans begränsade utrymme - i rätt tid och i rätt mängd - till hela ubåtsbesättningen. På nätterna bakas ofta nybakt bröd, så frukosten brukar vara svår att hoppa över...
   Chef 1.ubåtsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *