Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Planering för en ny insats inledd

Jimmie Adamsson

Idag gick Försvarsdepartementet ut med ett pressmeddelande där det meddelades att Regeringen anvisat Försvarsmakten att planera för en ny marin insats inom ramen för Europeiska Unionens Operation Atalanta utanför Somalias kust.

Det planerade bidraget skulle då vara HMS Carlskrona med ombordbaserad helikopter under april till augusti 2013. Vid behov och förfrågan från Operation Atalanta skall Försvarsmakten kunna operativt leda Atalanta under insatsperioden. Vi inleder nu arbetet med att planera en eventuell insats och Försvarsmakten skall redovisa underlaget för Försvarsdepartementet senast den 14 december 2012.

Beslutet kom mitt under pågående Almedalsvecka och då vi genomför ett antal ”Open Ship” har jag och förutvarande chef ME02 träffat ett antal medier och medborgare i stort. Jag har berättat om vad beslutet innebär och att vi nu inleder arbetet. Håkan Nilsson som ledde ME02 har berättat om hur det var då HMS Carlskrona var i operationsområdet 2010. Vi har mycket erfarenhet av tidigare internationella insatser såsom Libanon, Tchad, ME01 och ME02. Vi ser mycket fram emot att ånyo planera för att delta i den synnerligen viktiga insatsen utanför Somalias kust för att skydda FN:s hjälpsändningar till ett svältande Somalia, avskräcka och förhindra piratverksamhet.

Jonas Haggren
C Prod Marin

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *