På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett lyft för Marinen

Jimmie Adamsson

...är väl kanske att ta i lite, men idag fick jag i alla fall för första gången en tur i en Hkp 15.

Det fick jag som en del i vårt deltagande i Almedalsveckan där vi nu legat sedan i söndags kväll med HMS Carlskrona. Ombord har vi alltså även en Hkp 15 som idag genomförde ett flygpass där jag hade förmånen att få följa med. Ombord har vi även en vaktstyrka ur Marina basbataljonens basskyddskompani samt levande musik genom hemvärnets i Blekinge musikkår.

Vi är i Visby och deltar i Almedalsveckan representerande ett av de viktigare redskapen i den säkerhetspolitiska verktygslådan och som sådan är det viktigt att vi syns och kan presentera vår verklighet för allmänheten. HMS Carlskrona och hennes besättning har i år fått stort genomslag, dels genom en mycket central förtöjningsplats som verkligen låter henne synas, dels genom besättningens deltagande i de aktiviteter som genomförs i Visby, men inte minst som bas för delar av försvarsmaktsledningen och försvarsministern. Det har ju onekligen varit en del fokus på försvaret under veckan.

Är det mödan och kostnaden värt att skicka ett fartyg till Almedalsveckan? Ja, det är min bestämda uppfattning. Som jag skrev ovan så är HMS Carlskrona ett mycket synligt bevis på vår närvaro, men än viktigare så är vårt deltagande en del i Riksdagens prioriterade uppgift till Försvarsmakten som helhet, att synas i offentligheten utanför ordinarie baseringar. Att vi dessutom kan erbjuda förläggningsmöjligheter för andra delar ur Försvarsmakten gör ju bara saken bättre.

När dessa rader skrivs kvarstår ett dygn av vistelsen i Visby. Jag har bara hört positiva synpunkter om vår närvaro och jag kan bara stämma in i de synpunkterna och vill härigenom framföra mitt tack till HMS Carlskronas besättning för ett mycket professionellt genomfört besök.

Till sist en liten påminnelse att det fortfarande finns en möjlighet att besöka fartyget. Så ni som är i Visby; ta chansen att besöka oss.

Magnus Jönsson
Chef Tredje sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *