På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sista högvaktspasset 2012

jonaswikstrom

I och med högvaktsavlösningen i onsdags började 4.sjöstridsflottiljens sitt tredje och sista högvaktspass för i år. Att stå vaktpost utanför Kungliga slottet kanske inte är det första man tänker på när man söker ett arbete som sjöman i Marinen. Men högvakten ingår i vår verksamhet och kommer fortsättningsvis att vara en del av vår verklighet. Den verkligheten är väldigt påtaglig när man just gått på sitt pass som vaktpost i femton minusgrader och vet att två timmar återstår. Men jag är övertygad om att de som genomfört högvakten kan se tillbaka på den tiden som något att vara stolt över och med en berättelse värd att berätta.  Här är just sjömännens berättelse som jag fått av Thomas Söderlund på HMS Koster och Johan Wickman på HMS Sundsvall:

Sjömännen ur 4.sjöstridsflottiljen tycker att det har varit en stor upplevelse och ära att få genomföra högvakten, framförallt när en ny tronföljare föds. Vid detta unika tillfälle är vi mycket stolta över att få vara delaktiga i all uppståndelse kring kungahuset. Det har varit kyligt, snöstorm, jobbiga stunder och lite sömn, men stoltheten har gjort det till ett minne för livet och väl värt det. Under högvakten så har vi lärt känna många nya personer från andra divisioner och fartyg och lagandan i gruppen har varit väldigt bra. Vi anser att kontakten mellan sjömännen i de olika divisionerna är mycket viktig för förbandet och vi hoppas att sammanhållningen mellan divisionerna utvecklas mer. Det som vi har genomfört nu under denna period är ett minne för livet, men som sanna sjömän vi är, så vill nu tillbaka till våra fartyg och ut på sjön.”

Jonas Wikström

Chef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Carl Lundvall 25 februari 2012 10:58

    Som fartygschef så vill man självklart ha sin besättning ombord för att kunna öva och genomföra insatser till sjöss. Jag tycker dock att det är viktigt att Marinen och sjöstridsflottiljerna syns i sådana här sammanhang också. Kul att höra att genomförandet av 2012 års högvakt även gör att divisionerna och fartygen kommer närmare varandra. Nu hoppas jag att alla som genomfört högvakten har fått ett minne för livet och är redo för att återgå till ordinarie verksamhet. De 14 sjömän och befäl som nu ska återvända till HMS Koster är varmt välkomna tillbaks. Vi ser ut att få ett mycket spännande år till sjöss.Vi ses mån V11. Bra jobbat.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *