På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Seminarie med privata näringslivet i Karlskrona

Jimmie Adamsson

Några av deltagarna i den avslutande paneldebatten var Joakim Hafström från 3.sjöstridsflottiljen och Plutonchef Nilsson från P7.

Några av deltagarna i den avslutande paneldebatten var Joakim Hafström från 3.sjöstridsflottiljen och Plutonchef Nilsson från P7.

På initiativ av Region Blekinge, Länsstyrelsen i Blekinge, Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamns kommun och Försvarsmakten bjöds företag ifrån privata näringslivet, arbetsförmedlingen med flera in till ett seminarie i Karlskrona den 13 februari. 

Temat för dagen var ”Försvarets kompetensförsörjning – en möjlighet för regionens arbetsgivare”. Syftet med seminariet var inte att lösa bemanningsproblem, utan istället  att dra nytta av de effekter som FM nya personalförsörjningssystem kan medföra i en civil-militär samverkan. Tanken är att den dag då kontraktet med Försvarsmakten går ut, skall sjömannen eller soldaten kunna erbjudas jobb i regionen av civila företag och inte behöva flytta till annan del av landet. Utmaningen med tidvis tjänstgörande anställda, som delar sin tid mellan FM och en civil arbetsgivare är en annan viktig fråga som diskuterades.

ÖB, Sverker Göransson, berättade om det nya personalförsörjningssystemet, med bland annat tidvis tjänstgörande.

ÖB, Sverker Göransson, berättade om det nya personalförsörjningssystemet, med bland annat tidvis tjänstgörande.

Det är viktigt att aktörer i övriga samhället känner till vad våra anställda har för kompetens, utbildning med mera, för att vara attraktiva på den civila arbetsmarknaden. I talarstolen syntes dagen till ära bland annat Försvarsminister Sten Tolgfors och ÖB Sverker Göranson som informerade om dagens Försvarmakt. Seminariet var bra och nyttigt för de flesta, alla var överens om att en stor utmaning med närmare samarbete civilt-militärt ligger framför oss. Inspiration har hämtas från de goda erfarenheter som finns inom detta ämne i Skaraborgsregionen.

Som officer blir jag dock lite orolig. Kunskapen om dagens Försvarsmakt är, som jag trodde, överlag väldigt dålig. Vissa känner knappt till att värnplikten upphört. Varför skall civila företag snegla åt försvarsmakten efter arbetskraft då kunskapen om vår personals kompetens är minimal? Detta är, enligt mitt tyckande, vårt eget. Vi har varit för dåliga på att profilera oss! Vi måste bli bättre och satsa mera på att visa oss ute i samhället och förklara vad vi gör, ett måste om detta skall fungera.

Mats Åkesson
Informationschef Marinbasen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *