På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ett möte med Royal Marines

Jimmie Adamsson

HMS Bulwark och stridsbåt 857

HMS Bulwark och stridsbåt 857

Ibland är det lätt att glömma att man inte är ensam om att jobba i skärgård och kustnära miljö. Att det i andra länder finns soldater som tränas och drillas hårt, precis som vi, för att lösa de specifika uppgifter som skall lösas där hav möter land.

Jag och min patrull på 6 soldater, tillsammans med officerare och båtförare på Amfibiebevakningsbåtskompaniet på Amf 1 i Göteborg, fick äran att vara med på ett utbyte med brittiska Royal Marines då de var på genomresa. Dessa var stationerade med sina landstigningsbåtar ombord på fartyget HMS Bulwark. Efter att vi under tisdagen inte kunnat komma ombord på HMS Bulwark på grund av extremt dåligt väder, kunde vi istället vakna upp till en onsdag som bjöd på fantastiskt väder med strålande sol. Vi åkte ut med våra stridsbåtar och mötte upp HMS Bulwark och fick sedan ta oss upp till fartyget via en kort lejdare. Det var imponerande att se allt de kunde lasta inne i fartyget och att se de stora fordon som de använde vid landstigning på stränder.

Väl inne på fartyget togs vi väl emot och fick en rundtur i fartyget där fick se hur det fungerade ombord. Jag, tillsammans med tre soldater ur min patrull följdes av en korpral som varit the Royal Marines trogen i 9 år. Det var intressant att få se deras utrustning, och att jämföra vapen och båtar och någonstans inse att ”soldatproblem” är snarlika i många länder.  Under dagen fick vi även besöka fartygets stridsledningscentral och brygga, men även komma ner och se hur soldaterna som bodde ombord hade det.

Efter att ha utspisat en brittisk ration, britternas motsvarighet till våra grön påsar, så fick vi se närmare på samt provköra deras amfibiefartyg, LCVP.  Besättningarna från Royal Marines gavs även tillfälle att provköra vår Stridsbåt 90, något som de verkade uppskatta mycket. Vi fick även se hur man gick tillväga för att reka landstigningsständer för deras fartyg, med hjälp av små RIB-båtar och avancerade mätinstrument.

Mötet med Royal Marines var otroligt givande och det var väldigt intressant att se hur vi och de löser snarlika uppgifter, fast i en terräng och miljö som trots att det är där hav möter land, skiljer sig mycket åt.

Louise Jöndell
Ställföreträdande Gruppchef 1:a Sensorgrupp

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *