På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tankar om Marinstridsdagarna -System och vapenteknik

Jimmie Adamsson

Under system- och vapenteknikdagarna har flera ämnen berörts. Stora ämnen som marin underhållfilosofi har diskuterats i form av paneldebatt men också föreläsningar om mätteknik och stridsreparationer.

Det som har väckt mest diskussion från fartygen är nog behovet att ta fram kvalitativa befattningsbeskrivningar, det känns ytterst märkligt att vi har infört ett helt nytt specialistofficerssystem utan att ens veta vad han eller hon ska göra.

Som sista punkt redovisades ett förslag på kravställning från sjöman till SyteO/VtO på korvett typ Visby.  Ska vi lyckas ta fram befattningsbeskrivningar ska vi nog utgå från behovet från det enskilda fartyget. Men vem är det egentligen som ska beskriva vad vi ska göra, är det verkligen fartygsbesättningarna som ska bestämma det?

Daniel Dahlin och Anders Jonsson

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *