På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinstridsdagarna 2012 -undervattensdagar, tankar från en arrangör

Jimmie Adamsson

För fjärde året i rad, arrangerade undervattenstridssektionen vid sjöstridsskolan undervattensdagar. Detta arrangemang är i starkt samarbete med FOI och deras UV avdelning, vilka tidigare höll i denna träff. Detta ger en mycket stor tyngd till föredragen, framförda av Sveriges absoluta auktoriteter på sina områden. Bredden på deltagarnas tillhörigheter i ”försvarsmakts familjen” FM-FOI-FMV ger goda förutsättningar till bra diskussioner och inte minst möjligheter att knyta kontakter i organisationen. Just denna möjlighet ser jag som en av de mycket stora fördelarna med dagarna tillsammans med alla de intressanta föredrag som erbjuds.

Först ut på banan var FMV vilka berättade om det ”kinderegg” som snart kommer att placeras ombord Visby. Mottagaren för data från HKP 15 innehåller funktionaliteter som satcom, fartyg-fartyg högkapacitets dataförbindelse,  streamad video från optroniksystemet i helikoptern, radar samt inte minst en ny mycket kompetent passiv bojsonar, med bland annat multistatik. Det jag tänker i sammanhanget är varför man inte anförskaffar en sådan mottagare till tex CKR samt Orion. Det är också märkligt att, som vanligt, ingen träningsanläggning finns med. Här har vi flertalet funktioner, samt en ny sonar, men är hänvisade till att träna såväl operatörer som tekniker ombord. Visst borde detta finnas i SLC Visby, simulatorhuset.
Föredraget fick sin naturliga uppföljning i FOI:s dragning om multistatik & sonarbojar. Det är intressant att fundera över möjligheterna som finns med HKP14 och 15 (15 länkat) och deras aktiva bojar. Våra sonarer har utmärkta frekvenser för Östersjön, medan bojarnas normalt ligger mellan 1 – 10 KHz, en nyckel  till salta vatten?

FOI beskrev även de möjligheter som finns i simuleringsvärlden. En gemensam miljö och omvärld, mål, enheter mm för våra simulatorer kombinerat med tekniken att koppla samman dessa. Men när skall detta bli verklighet. I många år har SSS kämpat med att få förutsättingarna för våra fartygsförband att kunna träna realistiskt. Men obeskrivliga är dokumentens vägar.

På UV kommunikationsområdet har stora framsteg skett. FOI berättade om hur på akustisk väg, med stora avstånd, såväl bilder som (tydligt) tal och ”SMS” kan överföras. Äntligen!  Vi hoppas på en snar implementering för våra enheter.

Under eftermiddagen pratade både SSS och FOI om Waterborne Impovised Explosive Devices, det vill säga hemmabyggda bomber till sjöss/ombord. Många tänkvärda ord och bilder om hur lätt det är att störa för både handelssjöfarten som örlogsfartyg. FOI har tittat på just dessa laddningar, och fortsätter bla med att studera hur dessa fungerar mot komposit mtrl. Den dagliga medvetenheten om riskerna från terrorister mfl är viktig.

Fredagen underrättade FMV Und oss om ”nyheter på UV området”. Naturligvis spännande men framförallt mycket intressant information för vår tjänst. Uppbyggnaden av såväl konventionell som miniubåts kapaciteten i asien samt Rysslands nybyggnadsprogram är markant.

Sista delen av UV-dagarna ägnades åt ”Ubåtsjaktskråmöte”. Här var det naturligtvis detaljer, och högt i tak. Sekretessen låter mig inte gå in på enskilda punkter, men; Även här konstateras att vi har återtagningsbehov på UBJ sidan. Mycket arbete krävs för att vi skall komma upp till de nivåer vi var på under mellersta nittiotalet.

En summering är; Bra föredrag, kompetent personal, häftiga utmaningar och många knutna kontakter. Vi ses 2013.

Lt Per Smith, arrangör UV-dagarna

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

 • Anonymus 22 mars 2012 10:22

  Varför avvecklades egentligen robotbåtarna? För att dom inte gör nytta utanför Somalia? Är inte dom väldigt kostnadseffektiva?

  Finns det verkligen inga planer på att skaffa några nya för att förbättra marinens förmåga att försvara Sverige inklusive länderna i vårt närområde?

  • marinbloggen Anonymus 22 mars 2012 14:37

   Robotbåtarna var utmärkta ytstridsfartyg (att bekämpa andra ytfartyg) men var ganska smala fömågemässigt. De kunde exempelvis inte bedriva ubåtsjakt. De var dessutom närmare 25 år gamla när de till sist avvecklades 2005. Vidare drevs de av en äldre typ av gasturbin som drog mycket bränsle och hade därför begränsad räckvidd. Istället ska våra korvetter ska fylla funktionen att försvars Sverige. Visbykorvetterna börjar, enligt plan, utrustas med sjömålsrobot under detta året .

   Jimmie Adamsson
   Informationschef
   3.sjöstridsflottiljen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *