På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tankar om det nautiska seminariet på Marinstridsdagarna

Jimmie Adamsson

Min första tanke är att det alltid är lika roligt att samlas kring det nautiska yrkesområdet. Extra roligt blir det när det är så pass många slutit upp och ifrån så pass många olika ursprung.
En annan tanke som slår mig är att vi trots vår olika bakgrund är sammanbundna av vårt yrke.

Vi har till stor del samma erfarenheter, samma behov och vi har identifierat likartade aktuella problemområden, även om vi ofta har olika infallsvinklar, gör olika prioriteringar och tar oss an problemställningar på olika sätt.
Jag har diskuterat med deltagare som inte håller med mig i följande, men personligen, tycker jag att det är högt i tak på det nautiska seminariet, från C ProdM´s inledning och fortsatt genom de inslag som följer under två dagar.

När det är som bäst blir diskussionerna lite högljudda och ibland kan man se antydan till inslag av ringa till måttligt känslosvall. Precis så som jag känner att det måste vara.
Vid andra tillfällen när vi har några minuter över och frågan ställs, om det finns någon som har något han eller hon vill ta upp, då är det alldeles tyst.
Det är lite besynnerligt, nautiken ligger oss alla nära hjärtat och angående hjärtesaker borde det alltid finnas något man vill poängtera eller söka ett klarläggande runt.
Ska vi kunna lära oss av varandra måste vi våga säga vad vi tycker och våga bjuda på oss själva. Vi måste lufta eventuell oro och dela med oss av våra misstag och på våra funderingar.
Det är det som gör vårt nautiska seminarium levande och blir till mer än en torr föreläsning.

Jesper Hallström
Lärare Navigation
Sjöstridsskolan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

3 kommentarer

  • Mikael Arding 27 januari 2012 13:47

    Kul att seminarierna varit lyckade. För en yngre kollega, som tyvärr inte hade möjlighet att delta, vore det intressant att få läsa fler inlägg som berör de frågeställningar som togs upp. Förhoppningsvis kan det också innebära en fortsatt debatt.

  • ManO 30 januari 2012 21:08

    Det nautiska seminariet är ett bra forum för navigationsofficerar och andra som har koppling till navigationsorganisationen ombord eller på förbandet. DÄREMOT, håller jag inte med dig helt och hållet i alla avseenden Jesper.
    När de flesta NO/NavB är närvarande, nautiska handläggare, sjökaptener och huvudlärare, AMIRALER och sjösäkofficerare på förbanden. FM redare sitter på främre raden, ja som sagt, i princip ALLA (nä jag vet att inte hela världen var där:) var där. Frågan lyder, hur många ämnen tog vi upp där vi kom fram till någon konsensus, hur många beslut fattades? Jag kanske är lite väl naiv då jag hoppades att under mitt första nautiska seminarium få svar, få höra beslutsfattare fatta beslut. tyvärr känns det som om vi faktiskt bara identifierade PROBLEM, vilket i sin tur är väldigt viktigt och ack så nödvändigt, men jag vill även att vi tar oss ur identify fasen och lyckas GÖRA NÅGOT ÅT SAKEN. Vi har extremt många saker som är bra inom våran nautiska organisation inom flottan. Men de saker som är mindre bra, måste vi utveckla och förbättra. Och jag tror och hoppas inte att den eviga utredningen är svaret på alla frågor. Ibland behövs snabbare och tydligare besked från redaren/skolan/och även oss på förbanden.

    Men som sagt, det är ju bara vad jag tycker.

    Arding - skriv din mail här så kan du få min sammanfattning på seminariet om du vill.

    • Mikael Arding ManO 1 februari 2012 21:39

      Tack och bock!
      mikael.arding@gmail.com

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *