Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Tackbrev – Bernadottegymnasiet

Linus Grann

Hej Chefen!

 

Jag har fått i uppgift att skriva ett tackbrev för vår seglats ombord HMS Falken, och lättare uppgift finns ej.

 

Att få ta del av detta äventyr, som få får, har varit en otrolig möjlighet för oss. Det har gett oss en insikt i hur en framtid på haven i Kronans tjänst kan se ut, och har även hjälp oss att lära oss själva och var våra gränser går, samt hur man tänjer dessa.

 

Att segla med HMS Falken är en upplevelse svår att återskapa någon annanstans. Mitt ute på Atlanten är vardagliga bekvämligheter såsom tele-uppkoppling och praktiskt taget obegränsat med varmvatten långt borta, närmaste fasta mark är 4 kilometer under ytan. Märkeskläder, telefoner och andra sociala statusmarkörer försvinner och kvar blir personen. Ombord är vi Elev 121 Fyhr, 311 Möllerström och 402 Hilding. Allting är kollektivt, du gör allt med ditt kvarter eller din vakt. Måltiderna fylls med livliga diskussioner om allt möjligt, ingen försvinner bort i skärmen. All kommunikation med omvärlden sker vid storluckan i form av nyheter och kommentarer från nära och kära som läses upp för alla att höra. HMS Falken är en smältdegel där alla är likställs och enbart på merit och person blir man dömd.

 

Personliga relationer frodas. När allting tycks hopplöst, det är becksvart och relingen tvärs om det aktra däckshuset är fullt med folk gäller det att ta hand om sig själv och varandra. Smältan härdar tillsammans och i stort till ett. Visst stångas man mer eller mindre ofta, men man blir inte av med varandra och ute på havet har man gott om tid att komma överens.

 

För allt detta och mer är vi från Bernadottegymnasiet evigt tacksamma, och må vi aldrig glömma denna upplevelse. En del har till och med valt att föreviga och behålla sitt skeppsnummer för resten av livet, något som är ett kvitto på hur stort detta varit för oss.

 

Vänliga hälsningar,

 

101 Eriksson 202 Wallin 301 Özbek 422 Kjellberg
121 Fyhr 222 Abramo 321 Karlsson 402 Hilding
123 Lind 224 Dahlqvist 311 Möllerström 412 J. Nilsson
131 Durk 232 Grahn 331 Nicolaisen 432 Svalenius
141 K. Nilsson 242 Johansson Lärare David Ekholst
Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *