Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

RESEBREV HMS FALKEN 181218

Linus Grann

Hej!

Nu när jag ligger här och skriver detta, på min vakt som började för en timme sedan kl 04:00, så kan jag inte sluta tänka på att det nu bara är 28 timmar kvar. Men vi spolar tillbaka till igår natt så ska jag berätta lite om vad som hänt här på HMS Falken det senaste dygnet.

Jag börjar dagen med att bli väckt 05:45 för att ställa mig i byssan och fixa fram frukost till alla ombord. Sen när alla ätit frukost påbörjas förberedelser inför flaggning. Just idag skulle vi hissa alla flaggor och till det behövdes hela nyckelbesättningen plus eleverna på styrbordssidan. Vi skulle hissa alla flaggor för att fira att för 100 år sedan fick Sverige allmän rösträtt. Därefter ställde jag mig i byssan för att fortsätta med att laga lunchen medans alla andra började med ”rent skepp”. Rent skepp betyder att man ska städa hela skeppet och såklart väldigt noggrant  för att sedan kunna lämna skeppet i lika gott skick som hon var när vi mönstrade på. Många tyckte det var jobbigt fick jag höra men jag hade det rätt så bra inne i byssan. J Vi skickade ut hamburgarna som var till lunch och därefter skulle vi börja förbereda inför den andra finmiddagen som vi kockelever skulle anordna.  Jag lät några andra kockelever stå i byssan lite för att slippa allt städandet och gick själv ut för att hjälpa till på aktra däckshustaket och sen skrubba däck. När klockan slog 16:00 började alla byta om och ställa upp bord och stolar på däck, alla skulle nämligen äta ute och uppe på däck. Vi bestämde vilka som skulle stå i byssan och vilka som skulle servera  av oss kockelever.  Vi serverade kronärtskockssoppa som förrätt, lamm med potatismos och en tomatsås till varmrätt och som dessert blev det brynt vitchoklad med vaniljglass och marinerade jordgubbar. Det blev väldigt lyckat och jag tror de flesta gillade maten. Efter maten halade vi ner flaggorna och sen gick jag och sov, vaknade 8 timmar senare och nu ligger jag här på en lår och kollar ut över Las Palmas.

Fin

424 von Platen.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Örjan Olsson 18 december 2018 17:16

  Hej. Visste inte att ni skrev resebrev varje dag men har nu läst alla och sett alla fina bilder.
  Mycket imponerad! Lycka till med yrkesvalet min son och alla ni andra.
  God Jul och Gott nytt år!

 • Gert Fyhr 18 december 2018 09:17

  Hej!
  Det har varit mycket roligt att ta del av resebreven och att få dela era upplevelser genom dem. Ni har nu många intryck att förhålla er till. Nu önskar jag er alla en skön resa och hemkomst
  Gert Fyhr

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *