På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

RESEBREV HMS FALKEN 181219

HMS Falken

Hej och välkomna till det som är vårt sista resebrev.

Ja…herregud vilket äventyr vi har varit med om, som ni har läst i dem tidigare resebreven så har vi varit med om så mycket roliga och helt nya grejer. Vi har fått den stora äran att försöka sammanfatta hela vår resa, vilket fundera länge på hur vi skulle göra på ett bra sätt. Men faktum är att det går inte att beskriva, man måste helt enkelt uppleva det. Dem utmaningar man har varit med om, Denna gemenskap som skapats och personutvecklingen vi har varit med om går helt enkelt inte att beskriva.

Men vi ska försöka, nu sitter vi här 02:15 sista natten för oss ombord på HMS Falken, väskorna packade, Skeppet städat, skåpen tomma och vemodet ligger i luften. Många vill åka hem nu direkt, många vill också stanna. Men ge det någon vecka så vill nog dem flesta tillbaka.

Vi visste inte riktigt vad som väntade oss när vi satt på flygplanet påväg ner till malaga det kändes lite overkligt och svårt att ha några förhoppningar på vad som skulle hända. Vi kastade loss från malaga och direkt när vi kom ut från hamn började vi med lektioner direkt, 4 lektioner 30 minuter på varje, en om tampar, en om utkiken, en om hur man styr och en om hur maskin fungerar, det blev mycket kunskap på samma gång men alla pluggade på och vi började direkt sättas ut på dessa positioner, då lärde man sig snabbt för man var helt enkelt tvungen.  Rakt ut genom Gibraltar sund och sedan försvann täckningen till våra nära och kära, vi tog oss ut på atlanten och var där ett bra tag, där hände mycket, vi kom alla i gruppen väldigt nära, vi hade nattvakter, vi såg dem finaste soluppgångarna även nergångarna, delfiner kom och lekte vid båten, vi stanna och bada med 4km hav under oss, vi hade 13:30 uppställningar där vi fick all kärlek hemifrån men framförallt fick vi skapa minnen för livet och dem skapa vi tillsammans.

Vi från Rönnowska skolan vill även passa på att tacka alla som har varit inblandade i den här resan och gjort den möjlig för oss. Alla elever från Bernadotte för den gemenskap vi skapat, hoppas vi ses i framtiden, Alla i nyckelbesättningen som har lärt oss allt vi behövt och lite till, dem har lärt ut med ett stort tålamod och med stor passion, Ett stort tack ska köksmästaren och första kockarna ha för allt vi lärt oss i byssan, ni har gjort vår praktik på HMS Falken till det roligaste och mest lärorika vi varit med om, Vi vill såklart tacka Fartygschefen Jerker Schyllert som har ordnat att vi sjökockar fick komma ombord och utföra våran praktik men även få vara en del av din sista seglats. Vi hoppas att fler sjökockar får göra den resan vi gjort i framtiden.

Stort tack till ni som har följt vår resa här på bloggen och skrivit så fina kommenterar, det har varit välbehövligt.

Tack alla för allt/ 325 Kärrman och 103 Alfredsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Lars Sager 19 december 2018 09:34

    Hej Falken
    Idag är en stor dag för DC/FC som avslutar sin tjänst på Skonertdivisionen.
    Som kollega, sekond och FC vill jag tacka för allt trevligt, jobbigt, händelser,
    elever, distansminuter, bleke, stormar, haverier, översyner, segelkunskaper mm
    som jag fick uppleva tack vare Jerkers initiativ.
    Ha en bra avslutning, hälsa alla och vi ser fram emot det avslutande resebrevet....
    Lars Sager

  • Anna Tomasson 19 december 2018 10:58

    Till alla i besättningen - TACK för att vi fått följa er på er resa via bloggen och alla fina foto!

    Till nyckelbesättningen- TACK för att ni tagit hand om våra ungdomar och gett dem ett minne för livet!

    Till kaptenen - TACK för att du tagit dem på en säker seglats och ett stort lycka till med det nya jobbet!

    En riktigt god jul och ett fantastiskt 2019 önskar jag er alla!??

  • Ingela Kärrman 19 december 2018 11:54

    325 Kärrman ?? du är efterlängtad.. Välkommen hem & en fin jul önskar jag er alla. / kram mammi ?? ?? ??

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *