På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Skonertdivisionen resebrev 220613

Webbredaktionen

Flera personer på segelfartyg.

Närvarande Fartygschefer; Staffan Kvarnström, Erland Sönnerstedt, Bengt Malm, Ragnar Westbladh, Lennart Stenberg, Jan Bring, Anders Friberg, Sten Gattberg, Torben Holmberg, Johan Lyckemark, Thomas Falk, Christer Brandt.

75-årsjubileum

Hurra! Vilken dag vi haft. Skonerterna firade sitt 75-årsjubileum med ett styvt 50-tal deltagare från förr. Vi hade bland annat Anders Friberg, elev 1948 och Jan Bring, elev 1949 med bland gästerna (båda sedermera fartygschefer) båda runt de 90 idag. Passande nog seglade båda fartygen loss från Östra brobänken på Skeppsholmen endast ett stenkast från platsen där dom byggdes 1946/47 på Stockholms Örlogsvarv.

Vi slörkryssade ut på strömmen och bort mot Fjäderholmarna. Unga som äldre deltog i allt arbete ombord och takterna satt i. Efter traditionsenlig segelexercis avnjöts stekt fläsk med potatis och löksås, vilket visade sig vara ett lyckokast. Många samtal utbyttes och många kramar delades ut. Att på detta sätt samla ”de gamle” som förgyller livet för de yngre med anekdoter, är väldigt värdefullt för historiken. Efter förtöjning bjöds på kaffe och godsaker. Alla såg fram mot 80-årsfirandet (sannolikt även det i Stockholm).

Thomas Falk FC Falken
Johan Lyckemark FC Gladan

Flera bilder från dagen:

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *