På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 220602

HMS Falken

Efter fem långa år i land fick jag under tre dagar vårda min sjömanssjäl och vila ögonen på horisonten på en seglats från Karlskrona till Stockholm.

Först ett dygn för maskin genom Kalmar sund, segelsättning på öppet hav. Ett dygn i ruggigt, kallt regnväder, underrigg, förtopp och jagare. Kul att äntligen få klättra lite i riggen igen! Sista dagen till sjöss (igår) kryssade vi igenom Stockholms skärgård med perfekta vindar sol på himlen och sol i sinne. Trånga sund. Många snabba vändningar genom vind. Kan det bli bättre? Fantastisk avslutning på seglatsen. Väl inne på Stockholms ström bärgade vi segel, kopplade ihop oss med HMS Gladan och förtöjde på Skeppsholmen.

Några nya ansikten i nyckelbesättningen, många bekanta kära återseenden och också flitiga elever från Bernadottgymnasiet finns ombord.  De elever jag hunnit prata mer ser alla en framtid inom försvaret eller polisväsendet. Ni behövs!

Kul att se både fartyget och gamla kollegor i så fint skick! Det mesta är sig likt och även hos mig fanns lite kunskap kvar. HMS Falken känns fortfarande som hemma. Två av mina stora (sjömans)idoler finns fortfarande ombord Falk och Lange.

Falk som jag som elev lärde känna som skeppare år 2006 har nu blivit DC. Stort! Och stort grattis!

För första gången fick jag höra Störste skepparens historia om orkanen ombord -1985, det rörde mig till tårar. Tänk om…

När jag debarkerar fartyget regnar det igen. Jag känner mig inte redo att lämna, men plikten därhemma på landbacken kallar. Jag känner mig glad och tacksam och ledsen på samma gång.

Tjära skonertdivision. Grattis till 75år. Hoppas ni seglar minst 25 år till så kommer jag på 100-årsjubileet!

Fair Winds och TACK för fina dagar ombord.

/Er Timmer-Ylva

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *