På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220601

HMS Gladan

Imorse satte vi äntligen segel och är nu på väg mot Stockholm igen efter händelserika dagar i Lübeck. Vi har åkt längs hela Öland och är nu i höjd med Nynäshamn, Falken ligger hack i häl. Sist, som vanligt. Förutom att fundera på hur lite sömn en människa klarar av består dagarna av att kvailing, skota segel, stå i masten och rodret. Det gäller att hålla i sig, för det gungar. Med gung kommer även sjösjuka, som några av oss har fått uppleva. Masten verkar vara en favorit.

Klockan är just nu 01:30 och vi som är vakt just nu ska gå och lägga oss igen vid 04, då nästa vakt ska upp och vara vakna till 08. Tröttheten är total hos alla men vi kämpar på och hjälper varandra att hålla humöret uppe. Imorgon kväll förväntas vi lägga till vid Skeppsholmen i Stockholm. Där väntar mer firande av Marinen 500 år och slutligen träffa familj och komma hem. I skrivande stund är familjen det vi saknar mest. Men just nu gäller det att ta vara på stunden här, vi vet att vi kommer längta tillbaka till båten när vi väl lämnat. Inte bara på grund av landsjukan, utan även gemenskapen som växt mer än man kan tro på så kort tid.

Peace out/311 Claeson & 141 Thoresson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Conny Dahlskog 3 juni 2022 11:18

    Vi har åkt längs hela Öland, heter det så nu?
    Heter det inte att vi har gått längs hela Öland?
    Tidigare gick man på sjön/havet.
    Mvh Conny D

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *