På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220525

HMS Gladan

Hej!

Nu är vi äntligen ute till havs! Jag tror jag skriver för alla oss som går på Bernadottegymnasiet när jag skriver att detta är en upplevelse som vi allihopa länge har väntat på. Speciellt oss treor som i princip blivit rånade på två år av militär/frilufts-inspirerande aktiviteter via skolan.

Nu är det äntligen dags eller som en engelskalärare på Bernadotte brukar säga ”Nu är det skarpt läge” och denna fras passar verkligen in. Vi är äntligen här, i nuet och vi seglar mellan Tyskland och Danmark! Detta kommer och är en helt otrolig upplevelse och som har överträffat mina förväntningar något oerhört. Sedan att det är läskigt att gå upp i masten och att det är klurigt att hålla ordning på alla begrepp och orderfraser är något man kan slipa extra mycket på.

Om man ska försöka summera lite om vad vi har gjort hittills så är nog det enskilt bästa ordvalet ”kunskap”. Kunskapen om i princip allt som har med denna båt och mycket om militärt uppförande och disciplin har varit fokus men även såklart att man ska må bra här ombord på Gladan. Eftersom jag älskar att vara i naturen och till sjöss så är detta något som jag verkligen sett fram emot som jag skrev tidigare. Men jag vill verkligen trycka på den punkten att det är extremt kul att äntligen vara ute på havet och dessutom med ens vänner, främlingar som numera blivit bekanta men även en väldigt rolig besättning. Jag personligen tycker att det är mysigt när man sover i en vaggande sovsäng men mina vänner verkar tycka helt annorlunda vilket såklart är fel.

Slutligen så har jag ingen aning om hur man skriver ett resebrev men jag vill passa på att säga att trots vad besättningen säger så är Gävle, inte den finaste staden men den mysigaste samt att Brynäs är det bästa laget i Ishockey! Såklart hoppas jag även alla har det bra där hemma i Sverige. Med vänliga hälsningar till alla som läser detta.
//121 Alexander Hedlund

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Åke Westring 2 juni 2022 19:16

    Hej gossar blå. Här kommer en hälsning från en som seglat med Gladan t.o.r. Västindien på en 6-mån rundtur för ett antal år sedan. SBCG-ÅWg

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *