På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220616

HMS Gladan

God morgon!

Vi befinner oss just på öppet hav utanför Sveriges kust och klockan är 02:20 med en vacker soluppgång på glänt i horisonten och fullmåne i ryggen. Igår hade vi likt tidigare dagar ett skiftande väder mellan sol och regn plus ett antal magnifika regnbågar.

I förrgår förtöjde vi på Berga där vi fick möjligheten att fysa vilket var mycket skönt innan vi kastade loss för Muskö. Efter en lång och lugn natt utan vaktpass så var hela Gladans besättning fullt utvilade och redo för rundtur på Muskö. Sedan blev det torsdagstradition med pannkakor och ärtsoppa till lunch, hurra!

Under veckan har vi haft ett antal utbildningar ombord, exempelvis vanliga sjötermer och rutin vid förtöjning samt losskastning vilket har varit mycket lärorikt!

Nu är kursen satt mot Norrköping och vi förväntas anlända på förmiddagen där vi kommer att genomföra open-ship, sen bär det av mot Visby där vi kommer att ha ett Open-ship söndag 19/6 i Visby hamn kl 13-17 för att sedan gå mot nya äventyr. Hittills är det en mycket bra stämning på skonerten så jag har känslan att detta kommer bli en mycket rolig och lärorik resa som jag sent kommer att glömma!

Ta hand om er där hemma och njut av sommaren,
//Kd Manns

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *