På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220617

HMS Gladan

Hej!

Ännu en dag i konungens tjänst, fullspäckad av olika aktiviteter. Dygnet började ute till havs strax väster om Landsort-fyr, maskinseglandes fram genom natten. Kvällen innan hade vi hissat segel och nu fick vi äran att ta ned dem kl.04:00 på natten. De flesta av oss var ganska trötta men med vaktdygnets lugna gång var det inget nytt att vara vaken sent på natten.

Vi fortsatte gå genom natten och satte sikte på Norrköping. Mot morgonen seglade vi in i den vackra Bråviken med dess branta klippväggar och pittoreska öar med små röda stugor på. Längst in i Bråviken kom vi fram till inloppet till Norrköpings hamn. Det märktes på åskådarna att det var länge sedan ett liknande fartyg hade seglat där.

Vid 10-tiden lade vi till strax öster om Norrköping centrum. Vi lade oss på Falkens utsida och förtöjde där. När fartyget var återställt efter gång så var det dags för Open-Ship. Från kl.12:30 till ungefär kl. 15. Under denna period fick vi besök av ca 250 personer ut lokalbefolkningen, både som hade seglat med Gladan och Falken innan och de som inte hade satt en fot på ett fartyg tidigare. Det var otroligt roligt att få höra de gamla historierna från så tidigt som 1960-talet som många av de besökande delade med sig av. Det var även väldigt roligt att få guida omkring folk på fartyget och visa hur det ser ut och hur saker och ting fungerar till sjöss.

Efter Open-Ship var det dags för halva besättningen att börja bevaka fartyget så att den andra halvan skulle få tid att ta en ledig kväll på stan. Det var kanske inte så kul i stunden, men vetskapen om att vi kommer få en ledig kväll i Visby på söndag istället gör det hela värt det.

Ha det bra där hemma, till sjöss eller vart ni nu än läser detta!
//Kd Oskarsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *