På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220621

Webbredaktionen

Efter losskastning i Norrköping begav vi oss mot Visby i stadig takt. Vinden tilltog rejält och med seglen i underrigg kom vi upp i stabila 11 knop. Underrigg för dem som undrar består av fyra stycken segel på hela 350 kvadratmeter segelyta. De höga vågorna och jipparna märktes i besättningen där många fick uppleva rejäl sjögång för första gången. Men ingen rast och ingen ro så besättningen fick flitigt fortsätta dra i tampar och besätta poster trots några huvuden utstickandes för magtömning genom mantågen.

Äntligen var i framme i Visby! Många kysste den stabila mark man nu stod på. Även i Visby fick vi det fantastiska nöjet att visa upp fartygen för intresserade. En fantastisk blandning i både ålder och nation fanns på plats och frågor varierade kraftigt. En och annan ungdom fick upp ögonen för fartyget och vem vet kanske en vacker dag kommer mönstra ombord? Det fanns heller ingen brist på äldre herrar som mer än gärna berättar om deras tid på Gladan eller Falken. Vi kan konstatera att vågorna förr var höga och att i princip samtliga i besättningen var toppgastar, vi ser redan framemot nu att få besöka fartygen när vi fått några fler jordsnurr och kilon under våra bälten. Norrköpings vakter fick äntligen sin välförtjänta permission. Mycket skulle hinnas med som att köpa glass, se Visby, kanske ta en öl eller två och hinna med ett besök på närmsta matvarubutik för påfyllning av snacks och solkräm.

Ni är vi på väg ner mot Karlskrona för midsommarfirande i egen regi. Vinden är betydligt mycket svagare än tidigare men humöret är på topp trots den ringa farten. Möjligheten att sätta Fishermans segel fanns och togs direkt av Fartygschefen som fick oss att öka med en hel knop. Kanske inte låter så mycket men på många timmar blir det en bra distans längre vi kommer. I skrivande stund passerar vi Öland om styrbord, vakthavande officer har navigationsutbildning med intresserade och babords vakt ligger och sover. De höga snarkningarna som tränger sig upp ur storluckan tyder på att sömnen är både välbehövlig och djup.

Med hopp om starka vindar och trevlig midsommar

Kd Fallenius & Kd Straube

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *