På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220622

Webbredaktionen

Klockan är strax efter halv två natten till onsdag när vi sätter oss för att skriva ihop detta resebrev. Vi som skriver idag heter Daniel Westergård och Pontus Primus, vi är kadetter på Militärhögskolan Karlberg. Vi befinner oss ombord Gladan för att genomföra en kurs i sjömanskap, ett välkommet ombyte från våra studier framför datorn hemma i Stockholm.

Vi befinner oss strax syd om Karlskrona skärgård och har precis rundat fyren Utklippan. Under gårdagen fortsatte vi vår seglats från Visby mot Karlskrona, vindarna var gynnsamma och gav oss möjligheten att hissa Gladans ”alla” segel, detta innebär en segelarea om 691 kvadratmeter. Det var en häftig känsla att hissa alla segel , för att lyckas krävdes det mycket sammarbete av hela besättningen. Det var även första gången vi fick möjlighet att arbeta med seglen högs upp i masten.  Vädret har varit perfekt och de flesta ombord kommer få fira midsommar ganska röda i ansiktet.

Under morgonen ska vi segla in i Karlskrona skärgård och ankra, ryktena ombord säger att det ska bli allemans bad.  Nu måste vi sluta skriva och lösa av våra poster på däck.

Ha det bra där hemma på fast mark!

Kd. Daniel Westergård

Kd. Pontus Primus

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *