På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS lillfalken 210625

HMS Gladan

Midsommarafton 2021

Kl 08.30

Gullmarsfjorden ostlig kurs

Efter en hektisk ombordmönstring med massa nya termer och rutiner så kastade vi äntligen loss. Fulla av intryck gör vi nu vår första seglats mot spännande destination.

För den som inte varit ombord är fören fram och ett fall används för att hissa ett segel. Mycket att ta in med andra ord.

Klockan åtta blåste skepparen bord och bänkar. Det betyder att vi dukar borden och kockarna förbereder sig. En kvart senare ropades det ut uppbackning och skaffning. Då fick vi äntligen äta. Frukosten bestod av bredda smörgåsar som kockarna omsorgsfullt hade gjort.  En med leverpastej och smörgåsgurka och en med skinka och grönsaker. Till det serverades kaffe och färskpressad äppeljuice.

Vidare under förmiddagen så hade vi en svag undanvind och skepparen hade genomgång av lillfalkens lösa inventarier.  Vi får vara delaktiga i det dagliga och periodiska underhållet.  Taglingar och splitsar sågs över och på fartygets frihult gjordes en ny splitsar. Kl nio säger skepparen att det blir allemans kaffe  på däck.

Nu blåser skepparen igen att vi ska öva bojbärgning till segels.  Det blir spännande.

Fair winds. Vi möts i Liverpool

Elev 101 och 221

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *