Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan200320

HMS Gladan

Hej alla läsare!

Detta är skrivet från någonstans i atlantens stora vågor. Vi som skriver detta heter Felix Thoregren och Jakob Lindberg. Som ni säkert förstår så är livet på sjön allt annat än enformigt. Vi tänkte beskriva en dag ute till havs för er. Sedan klockan 0500 har vi knappt rört oss i hemriktining varför får ni veta senare i detta brev.

Jag (Lindberg) purrades 0330 för att gå på vakt. Till nattskaffning blev det en varm macka för att sedan ställa sig 20 meter upp i masten där det gungade friskt. Jag såg hur båten sköljdes över med fyrameters vågor medan jag stod uppe i masten och höll i mig med all min kraft. Senare under vakten kom ett riktigt busväder in. Det ösregnade ner och alla kläder vi försökt hålla torra var nu dyngsura.

Jag (Thoregren) purrades 0700 efter att genomlidit en tuff kväll med vakt från 2000 till 0000. Väcktes av ett rop ”alleman på däck” Kände av illamåendet från sjösjukan men tvingade mig själv upp på däck. Inte ens hann jag slänga i mig frullen innan jag sattes i arbete på grund av att seglet hade gett sig vika och fått en reva i sig... suck…

Tidpunkten är nu 1100. Thoregren är uppe i masten och Lindberg var nere på däck. Snickaren gav oss de mindre goda nyheterna om att vi var tvungna att segla tillbaka mot Teneriffa, Anledningen var att satelliten inte hade signal med vår båt, Det hade varit en katastrof då vi inte hade kunnat skriva resebrev utan den. I en och en halv timme var vi alla oerhört nere. Vissa grät. Andra var helt uppgivna. Dock kom räddingen i vår duktiga besättning som lyckades lösa det tekniska strulet. Efter det var vi tvungna att hala ner seglet som heter gaffelfocken som Thoregren skrev om. Detta tog sin tid då några 100 kilo segel skulle fästas och hissas. Efter många om och men är vi på kurs igen på väg hemåt.

 

Saknar er hemma i KalleK samt nära & kära.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

5 kommentarer

 • Nina Thoregren 21 mars 2020 09:51

  Hej alla duktiga rekryter! Så kul att följa er och läsa om era dagliga sysslor och äventyr. Jobbigt med antennen men härligt att ni kunde fixa den! För varje dag så lär ni er nya saker och igen detta är ett äventyr ”once in a lifetime” ! Skulle gärna velat vara med på HMS Gladan . Ha en fortsatt bra resa och kämpa på!
  Många kramar,
  Felix mamma Nina Thoregren

 • Andreas Haglind 21 mars 2020 10:45

  Kämpa på! Många tankar och hjärtan är med er på färden! /Familjen Haglind

 • Astrid Haglind 21 mars 2020 11:46

  Favoritkillarna! Mina tankar finns med er hela tiden. Felix, som din forna stridsparskamrat så vet jag hur envis och uthållig du är. Du ställer alltid upp för andra och gör det som krävs i alla situationer. Jakob, du sprider alltid positiv energi runt dig och jag är övertygad om att du fortsätter med det var du än är i världen. Jag saknar dig varje sekund mitt hjärta.

  Till hela Gladans besättning, fortsätt kämpa. Det ni gör är så imponerande!
  /Astrid

 • Anne-Li och Jörgen 22 mars 2020 18:57

  Jakobs mamma och pappa här. Vi skulle oxå vilja vara med på ert spännande äventyr....Det är mycket roligt att läsa er blogg varje dag och vi tänker på er. Hoppas allt löper på som det ska och att ni inte är sjösjuka hela tiden. Finns möjlighet att få möta upp er i Göteborg när ni seglar in i hamnen? KRAM

  • HMS Gladan Anne-Li och Jörgen 23 mars 2020 09:16

   Vad roligt! Ja det går bra. Vi kommer anlända varvet på öckerö, som ni förstår vet vi varken tid eller dag än. Däremot kommer eleverna vara kvar något dygn efter förtöjning för återställning och gemensam avslutning för besättningen. :)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *