Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200321

HMS Gladan

323 Schulze här, klockan är 02.36 och jag har precis gått av som rorgängare. Idag är det lite kallare ut än vad det har varit de andra dagarna, kan också vara att jag är lite mer trött idag. Vi har precis gått in på dygn 3 och jag tycker tiden går bara mer och mer sakta. Under dessa 3 dygnen har jag både fått testa på sjösjuka och trötthet som aldrig förr. Jag har varit sjösjuk i ungefär 2 dygn och min trötthet är fortfarande inte över. Även fast vi inte gör så jobbiga grejer så är man trött ändå.

Sedan jag fick reda på att vi skulle segla hem från Teneriffa till Sverige så har jag tyckt att det har varit väldigt jobbigt. Även fast jag tycker det är rätt kul och vi är ett väldigt härligt gäng så känns det ändå tungt. Jag saknar min familj där hemma och min kille, men det jobbigaste är nog att inte kunna prata med dem på samma sätt. Vår sattelit gick i sönder dag 2 och vi behövde nästan vända tillbaka mot Teneriffa igen men de löste satteliten rätt snabbt och vi satte kurs mot Sverige igen. Men vi kan inte ringa hem på samma sätt som om vi hade haft täckning vilket är lite jobbigt.

Så till min familj där hemma, jag lever, jag mår bra och vi är snart hemma (hoppas jag). Jag saknar er och jag hade gärna snackat med er varje dag om det hade gått. Anton, jag saknar dig väldigt mycket.

Nu ska jag gå på mitt pass som utkik den sista timmen sen får jag sova lite igen, har inte vågat klättra upp i masten när det är större vågor eller mörkt, men förhoppningsvis imorgon.
Hoppas alla har det bra så ses vi snart igen.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

12 kommentarer

 • Petra Schulze 21 mars 2020 11:27

  Så fantastiskt att få läsa dina ord 323 Schulze :-). Jag saknar dig, men vet att du fixar detta!
  Vi är många som följer er och hejar på er i våra tankar.
  Ni ser/upplever det kanske inte just nu, men jisses vilket äventyr ni är ute på!
  Önskar er alla mindre våggung och soliga dagar på havet.

  Kämpa på!
  /mamma Schulze

 • Tina Pettersson 23 mars 2020 14:38

  Pauline! Följer er via bloggen, så roligt att läsa men förstår att det måste vara jättetufft för er! Vi tänker mycket på dig och dina kompisar på båten och längtar tills du är framme i hamn i Sverige var rädd om dig. Kram från moster i Helsingborg

 • Hans-Erik Larsson 23 mars 2020 15:42

  Hej Pauline det var bra att man kan skriva några ord till dig här hemma är det kallt frost om nätterna och kallt på dagarna Max 4 grader.Efter vad jag förstår så har ni det kämpigt därute på havet och kämpar på för att komma hem,vilket du och dina kamrater gör medbravur. I det militära så är utbildningen tuff oavsettom man är till lands eller till havs men efter det så kommer härliga minen fram.
  Nu till dig Pauline jag tänker mycket på dig och förstår vad du och kamraterna går igenom går igenom men du får en fantastisk lärdom med dig i bagaget, det gäller att försöka det som har varit efter det så blir det bättre. Många hälsningar från oss gamle i Helsingborg. Du är min Prinsessa

 • Sara 23 mars 2020 19:00

  Hej älskade lillasyster.
  Har smsat dig men fick höra av Petra att man skulle skriva här. Vi saknar dig, vi hejar på dig hemifrån. Du har alltid varit modig, speciellt när du var fyra år och åkte rutschkana på karslundsbadet, haha.
  Melker hälsar att han saknar dig och han undrar givetvis hur fort båten tar sig fram. Björn hälsar! Kram Sara med familj

 • Eric 23 mars 2020 19:00

  Hej Pauline. Förstår att det är tungt när planerna ändras och man måste ställa om mentalt på den nya utmaningen som läggs framför en. Men jag tror på dig, att du tillsammans med alla de andra runt omkring dig som befinner sig i samma situation kommer lösa detta. Ni tar en liten längre resa hem men ni är trots allt på väg hit och vi kommer att ses igen när du är tillbaka och då kan du få berätta och dela med dig av dina minnen och allt du upplevt under resans gång. Jag ser fram emot att få höra din berättelse. Så att kämpa när det känns tungt och ta in så mycket glädje det bara går när det går positivt. Det här är ett minne för livet även om du just nu helst velat att det var ett minne blott.
  Vi ses snart
  /Kusin Eric

 • Niklas Schott 24 mars 2020 21:51

  Hej bästa kusin Pauline! 323 Schulze
  Jag(Niklas) och Carolin är så otroligt imponerade av dig, vilken förebild!
  Förstår att det är tufft just nu men vilka minnen ni skapar!
  Vi hejar på dig här hemma! Får träffas när du kommer hem och festa lite!
  Du är bäst!! Kämpa på!
  Hälsningar Carolin och Niklas

 • Anna Arvsell 25 mars 2020 09:32

  125 Arvsell - älskar ditt stora smile. Hoppas sjösjukan inte river för hårt i er. Älskar dig. Be safe / Mamma Aa

 • Thomas Persson 25 mars 2020 11:27

  Hej Pau! Vilket äventyr de blev! Kämpa på och håll humöret uppe.

 • Mathias Spiik 26 mars 2020 00:14

  Min ”lilla” kusin, vilken resa du har gjort dom senaste åren. Jag glömmer aldrig den där lilla jobbiga tjejen som sprang efter oss äldre kusiner och hela tiden ville vara med eller ha det på sitt sätt. Redan då var du bestämd med din vilja och idag har du med ren viljestyrka tagit sig hela vägen dit där du är idag.

  Du har växt upp till en stark och trygg individ och vi alla här hemma hejar på dig. Håll huvudet högt och ge aldrig upp, det finns inga ”Berg” där ute som du inte klarar av att bestiga.

  Vi ses snart, all kärlek till dig!

 • Heidi Schott 26 mars 2020 08:16

  Hej Pauline!
  Kom lite tidigt till jobbet idag och då passar jag på att skriva till dig. Hoppas det känns lite bättre hos er nu när du har fått prata med mamma och din älskling Anton. Och att ni får se lite land efter att bara ha sett vatten. Pendlar till mitt nya jobb i Lund och det är väldigt folktomt och tyst när jag promenerar 10 minuter genom stan. Många håller sina barn hemma men på bussen jag åker ut med är i stort sätt alla där. Idag, torsdag, kommer Niklas och Carolin på middag. Något vi tillsammans får ta igen när du är hemma. Werner och jag följer dig och dina kompisar varje dag. Nu får ni som sagt se land ett tag innan ni ger er iväg på nytt. Som många skrivit innan kommer du och dina medresenärer att ha ett minne för livet. Fortsätt att kämpa och ta hand om varandra så ses vi snart
  Många kramar från Moster Heidi och Werner

 • Hans-Erik Larsson 27 mars 2020 21:55

  Hej Pauline
  Sitter här och tänker på er där nere vid Portugal någonstans och min största önskan är att ni alla tagit er hem till Sverige och att jag träffar dig till min 80 årsdag 18 april och att jag får träffa dig igen. Här hemma är det vinter på natten, sommar
  på dagen. Vi går här hemma mellan 4 väggar och väntar på att virus som drabbat oss skall försvinna.
  Du och dina kamrater har fått vara med om något som gör att Ni är helt andra människor med nya tankar som gör er starka inför kommande uppgifter och kanske ser på Världen med helt andra ögon samt med större tilltro. Hälsningar från Morfar o Mormor

 • Hans-Erik Larsson 2 april 2020 10:04

  Hej 323 Schulze Vi sitter här och våra tankar går till dig och dina kamrater som kämpar på för att komma hem så snabbt som möjligt. Här hemma är det inte som vanligt längre vi får inte gå ut som vi vill utan ska sitta hemma och vänta men som tur är har vi kolonin den nya är rena himmelriket mot den andra.Tack vare denna så har vi det lite bättre, det är bara vädret som har blivit kallare igen men nästa vecka skall det bli varmare igen. Min lilla fest har vi minskat ner så det är bara våra töser som får komma den dagen för att nu är vi inne i en period virusen blir mer aktiv sen får vi se framåt hösten om det kan bli något annat. Med hjärtliga hälsningar och ett glatt humör Morfar o Mormor

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *