Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200322

HMS Gladan

220316 N 31° 11.276  W 012° 44.421

En liten uppdatering på vår resa mot Sverige. Idag har vi satt upp lite fler segel, vi har för nuvarande ett så kallat krysställ uppsatt i riggen vilket har gett oss mycket god fart mot Sverige. Under dagen som gått har vi fått utbildning i olika sätt att mäta hastigheten med olika redskap som funnits inom sjöfarten en lång tid.

Ett av dessa sätt heter spottlogg, själva metoden går ut på att man släpper ner t.ex. ett apelsinskal som sedan kommer flyta längs med fartyget under en viss sträcka, under tiden skalet flyter längs denna sträcka mäter man tiden det tar för skalet att förflytta sig längs med fartyget, med tiden och sträckan kan man sedan räkna ut hastigheten.

I övrigt så rullar vakterna på, 1.a vakten i vilken den jag ingår har haft en platt vakt om två timmar samt hundvakten mellan 00-04.

131 Pettersson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Madeleine Antonsson 22 mars 2020 14:26

    Tack för alla uppdateringar och fina bilder, vi följer er på bloggen och kan också på "Marine Traffic" se att ni har börjat röra er lite snabbare mot Sverige. För oss är ni riktiga hjältar allihop.

    Här hemma är allt bra. Vi skickar en stor kram till er alla och en extra till Filip.
    Familjen Antonsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *