Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200323

HMS Gladan

Hej där hemma, 321 Engström här, första dagen jag känt mig mer eller mindre levande… Det har varit en riktigt tuff början på denna resa med sjösjuka för min del men äntligen har jag kunnat börja vara mig själv igen. Mycket positivt! Söndag idag samt fjärde dagen ute till havs vilket betyder vilodag, välbehövligt säger jag. Solen har tittat fram en hel del under dagen vilket har varit stridsvärdeshöjande när man står sina poster, dock har vinden mojnat och det går inte längre lika snabbt som det gjorde under natten men vi är glada ändå. Det känns som att vi mer och mer kommer in i rutiner och lär känna fartyget och varandra i gruppen vilket är lugnande, man får sin plats och kan lättare arbeta tillsammans. Att detta skulle bli en resa för livet förstod vi redan när vi fick höra nyheterna att vi skulle ta oss hem till Sverige men att man skulle känna på detta sättet var för mig svårt att förstå. Att numera kunna jämföra allt med ”så länge det inte gungar” ger en perspektiv och det är en häftig tanke att tänka hur mycket erfarenheter man får av detta. Jag ser så fram emot att kunna sova stilla, att kunna äta utan att hålla i tallriken… Jag hoppas tiden går fort och att vi får bra vindar framöver så vi snart är hemma igen!

 

// 321 Engström

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

4 kommentarer

 • Birgitta Holmquist 23 mars 2020 12:28

  Ja det är verkligen ett äventyr ni är ute på :) Det är nästan så man är lite avundsjuk. Här hemma i Sverige skiner solen och folk hamstrar toapapper som om det inte skulle finnas något annat att göra än att sitta på dass.
  Ta hand om varandra
  Hälsningar Maries mamma

 • Karolina Hellgren 23 mars 2020 13:15

  Det är så underbart att få läsa era brev, vet inte hur många gånger per dag jag uppdaterar sidan för att se om det är nått nytt!
  Texterna är både glädjande och väldigt berörande. Man blir glad över att få ett bevis på att ni finns någonstans därute i världen. Men även jobbigt att läsa hur ni mår och att ni längtar!

  Vet att ni kommer klara det även om det kommer vara en jobbig o lång tid ute till havs. Kram till er alla!

  Till dig min älskade dotter!
  Ytterligare en enorm prövning att ta sig igenom och jag vet att du kommer fixa detta också!
  Är så otroligt stolt över det du gör, fortsätt att kämpa på!
  Älskar dig!

  / Madeleines mamma

 • Emma 23 mars 2020 18:59

  Hej pappa!
  Vi saknar dig, kram Emma och Casper

 • Sir Zero 23 mars 2020 23:45

  Sir Zero bevakar var ni är!!
  Vänligen ange er position i alla Era resebrev.
  Jag håller på att förbereda min personal till Er ankomst E 00´00,0.
  GMY

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *