Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200323 Nr 2

HMS Gladan

Hej! 242 Lindberg här igen. Klockan är 0322 och vi är nordost om Madeira. Vindarna är med oss och seglingen går väldigt bra. Vi har en liten tävling ombord som går ut på att alla ska försöka pricka in det datum då vi ser Öckerö. 13 april 17.58 känns i detta nu oerhört rimligt.

Idag har vi varit aktiva på däck. Vi har hissat mycket segel och när allt var klart skulle vi fara fram med enorm fart, trodde vi. Men som alltid kan man aldrig veta vad vädret bestämmer sig för att göra. Det blev dåligt med vind så under eftermiddagen fick vi till vår stora besvikelse ta ner många segel och gå på motor istället. Nu under natten har det blåst upp igen så vi seglar utan motor. Skönt. 8 knop mot nordlig kurs, oj vad vi går just nu!

Varje dag har vi uppställning 1330. Då får vi bland annat nyheter från TT till oss så vi har lite koll på omvärlden. Ett annat mycket uppskattat inslag i dessa uppställningar är uppläsning av kommentarer på bloggen. Känns betryggande att nära och kära tänker på oss för jag kan garantera att vi tänker mycket på er! Både jag och Thoregren fick mycket positiv energi av din kommentar, Astrid.

Det var allt för mig just nu. Återkommer i sinnomtid med uppdatering!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

15 kommentarer

 • Eva Llorente (af Forselles) 23 mars 2020 10:48

  Är så glad över att kunna följa er och läsa om hur ni mår och hur det går.
  Ni är otroligt duktiga!
  Kämpa på!

  Stor kram
  Eva ( Césars mamma)

 • Beeeejersson 23 mars 2020 11:25

  Bra kämpat varenda en i besättningen. Vi är stolta över er och har full tilltro till att ni tar hem Gladan med bravur! Till dig Robban, angående en tidigare bild, vilka ARMJ*VLAR du har! Förresten, vad äter ni för något? Jag undrar vad ni äter. Det kanske låter gott! Ha de så kult på båååten! :) *dab*

 • Stein & Herman 23 mars 2020 11:27

  Hej fina kamrater, hoppas att ni har det bra och trevligt på båten och inte mår alldeles för dåligt, vi saknar er mycket och är fullt förtroende för att ni kommer lösa det.
  Vi vill hälsa speciellt till Robbans armar

  Vi hejar på er

 • Andreas Haglind 23 mars 2020 11:31

  Så kul med frekventa uppdateringar! Försöker följa er på MarineTraffic och Vesselfinder. Den senare verkar funka bäst. Kämpa på, nos upp och GMY!

 • Anna Persson 23 mars 2020 13:11

  Hej alla men särskilt Ella.
  Alma hälsar att du ska akta dig för sjörövare (ständig lek här hemma, tror de kommer från Bamse) .
  Vi saknar dig och vi är nyfikna på att höra ALLT när du kommer hem❤️
  Kramar Från Familjen Persson Mamma och Pappa

 • Karin M Jern 23 mars 2020 13:44

  Hej alla hjältar ombord på Gladan! Vilket äventyr som ni får vara del av. Jag följer med glädje och spänning resebrev, position, hastighet och alla fotografier som ni delar. WOW, ni gör det levande för mig på avstånd!

  Många extra styrkekramar till vår Alexander som vi ser skymta förbi på fotografi ibland! Vi längtar efter dig och vet att du gillar de utmaningar som du ställs inför, eller som du skrev i messet innan vi visste - "Jag har något spännande att berätta".

  Till alla på Gladan vill jag rikta min hälsning
  Till ordinarie besättning - Tack för att ni tar hand om våra ungdomar och gör detta till en upplevelse för livet!
  Till alla rekryter - Ni alla är vår framtid, ni är med om något fantastiskt och kommer att få lärdom för livet.

  Jag ser fram emot att följa ert äventyr!

  Alex, skidåkningen tar vi igen nästa säsong!

  Skepp O´hoj från Karin Jern, Alexanders mamma

 • Petra Schulze 23 mars 2020 14:56

  Hej, Håller med föregående medd att det är så kul med alla era inlägg.
  För en som mig, som aldrig seglat, är detta spännande och oerhört frustrerande när Vesselfinder.com inte uppdaterar som den ska. Vad kan det innebära? Har ni problem nu eller ngt.....tror aldrig jag kollat en app så många ggr på ett och samma dygn...

  Är det full sjögång, stilla vatten eller hur är det på Atlanten? Och hur går det med sjöbenen, börjar de vänja sig hos er alla?
  Spännande att se vilket datum ni kommer att anlända Öckerö, vem kommer att vinna den vadslagningen?

  Underbart att höra din röst Pau! Kämpa på, en dag i taget och snart är du hemma. Vi är många som tänker massor på dig <3 ! Stor kram till dig
  Segla väl!
  Kram från mammaschulze

  • HMS Gladan Petra Schulze 25 mars 2020 10:43

   Vi har haft lite strul med sateliten då den inte kopplar upp på en viss nordoslig kurs. Hoppas det går att följa oss igen. :)

 • Catarina Hallberg 23 mars 2020 19:03

  Hej alla
  Vilka strapatser, ni har verkligen både med- och motgångar. Vad härligt att höra att ni ändå håller humöret uppe. Det är riktigt roligt att läsa och jag skryter om er för mina jobbarkompisar.
  Men det skulle vara kul att se någon bild på Olle Pettersson :).

  Hälsningar
  Catarina (Olles mamma)

 • Anna Maria med familj i Skräddaregården 23 mars 2020 19:31

  Ella!
  Härligt att få följa Dig på denna häftiga resa! Hoppas att ni får vind. Lagom med vind kanske är bäst att säga. Ska bli kul att få höra det du varit med om.

 • Nina Thoregren 23 mars 2020 23:21

  Snyggt smajl Thoregren! :-D Härliga bilder på er alla! Kan garantera att ni har det klart bättre och roligare på HMS Gladan än här så försök njuta mellan varven. :-) Antar att du tänkte på din mamma när kortet togs idag på hennes födelsedag Thoregren. Haha.
  Ha det så gott,

  Kramar från Nina Thoregren, (Felix mamma)

 • Anna Arvsell 24 mars 2020 08:47

  Hejja Hejja er! Ni är grymma som kämpar på. Era uppdateringar är så härliga och viktiga så vi får en inblick i er vardag. Behövs i denna galna Coronavärld. Vi tänker på er hela tiden. Massor av kramar och pussar till 125 Arvsell - vi älskar dig och saknar dig som till månen och tillbaka. Be safe (hoppas sjösjukan lagt sig) och njut av detta once in a lifetime äventyret. Vi håller ställningarna här hemma även om livet är jäkligt tråkigt utan hockeyn ✌ / hälsningar Familjen Arvsell

 • Sofie Wernhammar 24 mars 2020 13:29

  Hej

  Vi följer er med spänning varje dag och väntar tålmodigt på varje nytt resebrev från er. Så roligt och läsa om ert äventyr. Förstår att det är kämpigt men hoppas att ni kan hitta glädje i det också. En särskild hälsning till Jonathan, vi saknar dig här hemma och längtar efter att få höra om detta äventyr när du kommer hem.

  Hälsningar från mamma, pappa och syrran

 • Anna Arvsell 25 mars 2020 09:29

  Hejja er! Ni är grymma. Vilket häftigt äventyr ni kommer ha att titta tillbaka och minnas hela livet. Segla lugnt och var rädda om er - här hemma i denna galna coronavärld håller vi ställningarna så gott det går. 125 Arvsell - vi älskar dig till månen och tillbaka. Du är så saknad men vi vet att ni har fullt upp men vi följer bloggen och gar koll på vesselfinder om vart ni befinner er. Alla hälsar till dig - mormor har försökt lämna kommentar till dig här på bloggen men får inte det att fungera (och du är inte här att lösa våra tekniska problem ;-)) Skepp och hoj! /familjen Arvsell

 • Rebecca Högberg 25 mars 2020 12:11

  Hej, blir så glad av att kunna följa er på bloggen!

  Till Kindis, Jag älskar dig och saknar dig mer för varje dag.

  ps. håller tummarna för dig i hemkomst tävlingen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *