Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200324

HMS Gladan

Hejsan, hoppas allt är bra hemma i Sverige, här på HMS Gladan har vi det riktigt bra skulle jag säga.

Att börja veckan med att skrubba däcket i ca 20 graders lutning och stora vågor var väldigt spännande, att stå rakt upp och ner kom inte på frågan. Ett tag var vi tvungna att sitta ner och skrubba. Man kastades runt som en vante i vinden vilket gjorde saker och ting lite mer komplicerat, speciellt när man har en pyts fylld med vatten och sopa i ena handen samt en levang i andra. Jag glömde nämna att det regnade. Ett litet plus i kanten.

Att se fram emot 13.30 uppställningen varje dag är det många som gör. Det är då man får reda på var någonstans vi är på sjökortet, vi får reda på nyheter samt så läser Timmerman upp alla kommentarer vi får skrivna till oss på bloggen. Det uppskattas otroligt mycket, så fortsätt gärna med det!

Senare hade vi en examination i lite smått och gott, så som knopar samt att kunna säga rätt komandon till både rogängare, utkik och vilka återgärden man ska följa vid manöverbord.

Hemlängtan är någonting som börjar krypa en allt närmare, det går inte en dag utan att man hör folk säga vad man ska göra när man kommer hem, vilka man ska träffa eller vad man ska äta.

Tack för alla uppiggande och värmande komentarer ifrån våra blogginlägg. De hjälper en mer än vad ni kan tro.

Hej då och ha en fortsatt trevlig dag.

Hälsningar Hejdeström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

5 kommentarer

 • Catarina Hallberg 25 mars 2020 12:19

  Håll humöret uppe, tänk inte på hur långt det är kvar, tänk på resan ni gjort så här långt och var närvarande nu.
  Vi här hemma följer er färd och i alla fall jag är otroligt stolt över er alla.

  Många kramar
  Catarina, Olles mamma

 • Anna Arvsell 25 mars 2020 14:33

  Förstår att ni har hemlängtan.... jag kan lova att ni alla är galet galet efterlängtade här hemma ❤️ . Vi älskar era uppdateringar. Håll modet uppe och kämpa på! 125 Arvsell - allt är bra här hemma och vi alla mår bra. Dexter kämpar på och längtar efter sin lillhusse ❤️ manda kör hemskola så du fattar hur crowded det är runt köksbordet under dagarna. Älskar dig! Mamma

 • Amanda 25 mars 2020 19:39

  Änni!
  Amanda här. Hur har du det ute till havs? Tänker du på oss? Vi tänker på dig och saknar dig väldigt mycket. Det är väldigt tomt här hemma och särskilt nu under dessa skruvade tider när man knappt går ut. Att jobba hemifrån är jobbigare än vad man tror och knäcker snart ryggen. Men bortsett från det rullar saker på som vanligt. Snart som du vet är det påsk och man hoppas att efter den kan man komma tillbaka till skolan igen vilket är positivt, men så är det ju det här med att du inte kommer vara hemma och så blir det nedstämd igen. Igen saknar dig mer än vad jag trodde jag kunde och vill säga att jag älskar dig väldigt mycket./Manda

 • Isabell, Henrik & Johanna 25 mars 2020 20:04

  Skepp-å-hoj!
  Här kommer en hälsning från Sverige och Finspång, hoppas resan går bra för er. Spännande å skrubba däck i lutning, regn och rusk. Roligt att alla våra hälsningar ger er uppmuntran och glädje i er vardag. Era resebrev ger oss en inblick i ert liv ombord på HMS Gladan och ger oss sor glädje i vår vardag, Tack!
  Det börjar blir vår här hemma, tussilago, snödroppar och lite knoppar på träden. Skönt ett er examination om knopar gick bra och att ni håller humöret uppe. Ni är på ett oförglömligt äventyr och ni kommer få massa erfarenheter som ni får med er i livet. Kämpa på alla, ni är grymma!

  Ps. Sixten hälsar.
  Kramar från familjen Hejdeström

 • Annette Hanner 26 mars 2020 10:49

  Hej på er. Vilken kämparglöd ni besitter och som ni sprider även till oss på hemmaplan.Att få följa er fantastiska resa via er blogg gör vardagen rikare i dessa coronatider.
  Ta vara på tiden till sjöss, till varandra och försök att njuta av resan mellan däcksvabbningarna.
  Längtar efter att få träffa dig igen och höra dina berättelser.
  Många styrkekramar från moster Annette

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *