Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200317

HMS Gladan

Hej! Mitt namn är Vikström och jag är en av de 25 rekryterna ombord på HMS Gladan. Ännu en inte så fullt händelserik dag har passerat här i Teneriffa, men äntligen har beskedet kommit att imorgon på onsdag sätter vi segel!

Dagen har till stor del gått till de sista förberedelserna inför den långa resan. Rekryterna har fått arbeta själva med att inventera klädsel, städa sina skåp och tvätta det sista som behövts tvättas. De sista förnödenheterna har även kommit till fartyget så som mat, hygienartiklar samt godis till besättningen. Det enda som saknas nu är kaffe, något av det viktigaste då man är ute till sjöss. Men besättningen är redo för att kasta loss och sätta segel så fort dessa kära svarta bönor kommer ombord på morgonen!

De 17 aspirerande stridsfartygsmotormännen har även fått lite utbildning i nödbrandpumpen samt nödhjälpmotorn som finns ombord. Utöver de 3 ”ordinarie” hjälpmotorerna, alltså de motorer som genererar el, så finns det ett litet dieselverk i reserv ifall alla tre skulle gå sönder. Det smidigaste med detta är att nöd-elverket är litet nog för att få plats i en låda men kan producera nog med ström för att driva fartygets navigationssystem.

Allt som allt, både nyckelbesättningen och rekryterna ombord är i högt mod och är mer än redo att ta sig an den äventyrsfulla seglingen framöver!

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Lars Sir Zero Sager 20 mars 2020 07:05

  God morgon Gladan
  Jag följer er i dessa underliga tider.
  Ni har en lång resa framför er och det skall bli en glädja att få döpa
  Er i Engelska Kanalen, när ni nästan är hemma.
  Dopet är krävande och måste genomföras för att få segla på östra
  halvklotet.
  GMY
  Sir Zero

 • Lena Vikström 21 mars 2020 10:08

  Det blir en lång, arbetsam men ändå en härlig resa hem. Njut även i stormen även om det många gånger bär emot. Inget är som havets makt och ska visas full respekt men glöm inte att det är en enorm upplevelse och ett minne för livet.

  Stort lycka till..
  Lena Vikström

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *