Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200315

HMS Gladan

Hej jag är rekryt Holmquist på HMS Gladan. Det jag tänker skriva om är hur min väg upp till masten gick till.

Första dagen när vi kom till Gladan så skulle vi klättra upp för masterna som en ceremoni för att man har blivit en del av Gladans besättning. Jag är höjdrädd så jag valde att klättra sist och ge det ett försök, jag kom lite under halvvägs innan jag valde att klättra ner igen. Andra försöket gjorde jag dagen efter när vi låg till ankars utanför Las Palmas och då klättrade andra skepparn med mig och hjälpte mig och höll mig lugn tills jag nästan kom ända upp till lejdaren. Känslan då var att nu närmar jag mig, nästa gång har jag det! Tredje försöket gjorde jag idag innan middagen. Jag klättrade upp till lejdaren och där ville jag klättra ner igen. Andra kocken kom upp och sa nej klättra inte ner och pushade mig att fortsätta upp och förklarade hur jag skulle göra. Med skakiga ben så krokade jag fast ena benet i lejdaren och kunde ta ett nytt tag med handen och fortsätta uppåt och så gjorde jag hela vägen upp för den sista biten och vips så var jag på toppen! Mina kamrater ombord gav mig en applåd och jag var riktigt stolt över att ha övervunnit min rädsla och kommit ända upp för den 18 meter höga masten!

Detta var det jag ville berätta för er och att vi alla mår bra och är taggade på att börja resan hemåt!

Tack för mig!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

7 kommentarer

 • Birgitta Holmquist 18 mars 2020 18:54

  Bra jobbat rekryt Holmquist <3 Jag är stolt över dig <3

 • Sarah 18 mars 2020 20:43

  Så härligt att du klarade det! Du är grym!

 • Birgitta Holmquist 22 mars 2020 15:12

  Allt är bra här hemma. Nila mår toppen och det gör vi andra oxå. Vi tänker på dig och hoppas att ni har det bra ute på vattnet och att ni inte är allt för sjösjuka <3
  Vilket äventyr det här blev :)
  Kram mamma

 • Birgitta Holmquist 24 mars 2020 07:36

  Godmorgon <3
  Nu har första fästingarna plockats på Nila. Har inte hittat några på Lizzy än. Hoppas allt är bra på Gladan och att ni har vind i seglen.
  Tänker på er hela tiden och är här inne på bloggen och följer era strapatser. Det är så kul att läsa alla resebreven.
  Nu är det dags att ge sig av mot arbetet.
  Kram till er alla och en extra stor till Marie <3
  / stolt mamma till Marie

 • Björne Holmquist 25 mars 2020 13:58

  Kämpa på syrran!! Så jäkla grym är du!

 • Björne Holmquist 25 mars 2020 13:59

  Så jäkla grym är du!! Kämpa på!!

 • Johanna Lindholm 27 mars 2020 20:18

  Grymt jobbat! Kom ihåg känslan nästa gång du tvivlar på en uppgift!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *