På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200318

HMS Gladan

Hej alla där hemma! Hoppas allt är bra med er och att covid-19 inte har krånglat till allt för mycket i er vardag.

Ni har kanske läst nyheterna eller hört på ryktesvägar att vi på HMS Gladan legat stilla med elever sedan fredagen den 13:e mars. För er med nära och kära ombord eller för er som är intresserad av och följer vår verksamhet tänkte jag berätta lite om vad som händer ombord just nu och vad vi har framför oss.

I torsdags hade vi ett möte i nyckelbesättningen där vi diskuterade hur vi gör med verksamheten nu när allt fler flyg ställs in och allt fler flygplatser, hamnar och länder stänger. Det är väsentligt för vår verksamhet att flyg går som de ska och att vi kan gå in i olika hamnar för att bland annat byta elevgrupper och kunna byta besättningar mellan fartygen. Vår fartygsledning har hela tiden följt utvecklingen av både läget hemma i Sverige, i länder vi normalt besöker under en säsong och i världen i stort. Utöver det förhåller vi oss till det svenska utrikesdepartimentet, försvarsmakten och andra myndigheter kommer ut med för information, rekommendationer och restrektioner.

Utvecklingen gick under föregående vecka fort vilket ledde till att ett beslut i fredag kom från marinchefen. Att vi behöver segla hem fartyget. Detta handlar framförallt om att vi ska kunna lösa vår verksamhet logistiskt sett. Utöver det vill vi inte utsätta varken elever eller nyckelbesättning för onödig smittrisk genom resor med mera.

Logistiskt sett innebär beslutet att HMS Gladans fartygsledning har fått jobba hårt för att hitta den bästa lösningen för hur vi får hem fartyget, snabbt, säkert och produktivt. Det resulterar vidare i beslutet att gå in i Santa Cruz på Teneriffa där vi nu har legat förtöjda över helgen. Här har vi varit och är fortfarande i full gång med att bunkra fartyget både bränslemässigt och matmässigt. Något som också det inte är helt lätt i tider när mathyllor står tomma och landet vi befinner oss i har satts i karantän. Om allt går som det ska och vi får de sista varorona idag vid lunch. Det vi väntar på är det viktigaste av allt, kaffe. Efter lunch kastar vi loss för att äntligen gå norrut och hemåt.

Vi har inte varit i land mer än på kajen här på Teneriffa. Det är ett beslut från vår fartygschef för att säkerställa att vi inte blir smittade. Det skulle skapa en helt ny situation som med stor sannolikhet skulle leda till att vi blir försenade hem. Något ingen ombord är intresserad av.

Med oss har vi FSJU elever. Eleverna som i grunden var här för att läsa Sjömanskap 1. En kurs på cirka två veckor. Kommer istället med stor sannolikhet segla med oss hem. Det var tufft för många både i nyckelbesättningen och bland eleverna när detta beslutet kom. Eleverna hade räknat med att åka hem idag, onsdag. Även några nycklar skulle åkt idag. Vi andra i nyckelbesättningen trodde vi skulle hem den 2:a april. Som det ser ut nu vet vi inte när vi kommer hem. Vi har inget satt datum för när vi ska vara i Sverige och inte heller någon tid att passa. Det viktiga för oss är att komma hem så snabbt och säkert som möjligt. Det är väldigt annorlunda att inte veta när man kommer hem. Resan kan ta allt mellan fyra och sju veckor, kanske mer kanske mindre. Ingen vet.

Alla behövde lite tid att smällt beslutet. Vi var många som tyckte det var svårt att inte kunna berätta för nära och kära riktigt vad som pågick eller att vi inte skulle komma hem när det var planerat. Dessutom är det svårt att inte oroa sig när man inte riktigt vet hur det ser ut hemma nu och än mindre när vi kommer hem. Det kommer bli en tuff period med lång tid utan land i sikte.

Nu tror kanske ni att besättningen nu har deppat ihop fullständigt? Det hade inte varit helt osannolikt eller? Då är det några saker ni glömmer, som vi som tur är kommer ihåg. Vi jobbar alla i, eller går mot att jobba i försvaret. För de som jobbar i försvaret är en av utmaningarna det vi precis börjat få känna på. Nämligen ovissheten. Det är något vi alla ställt upp på. Att när vi blir beordrade att göra något så gör vi det utan facit i hand och vi löser det. Det är det vi övar för, det är det vi är till för.

Vi har inte bara förberätt fartyget vi har också förberett oss själva. Både som grupp och enskilt. Något man verkligen inte får glömma. Jag kan med säkerhet och trygghet nu skriva att vi i Gladans besättning, nycklar och elever är både redo och otroligt spända och taggade inför den här resan. Allt vår besättning, vårt lag kommer få uppleva tillsammans de kommande veckorna är något vi alla ser framemot och något vi med stor sannolikhet kommer ta med oss i lång tid framöver.

Gladans besättning är redo. Våren 2020, när covid-19 härjade världen över och folk bunkrade toapapper som att det inte fanns någon morgondag. Det året kommer alltid vara året då vi tillsammans gav oss ut på seglingen med ett enda mål. Att segla vårt fartyg från kanarieöarna och hem i en etapp.

Om ni vill hälsa till nära och kära ombord, till besättningen i stort eller kanske svara på ett resebrev så gör gärna det i komentarsfältet till bloggen. Det är en moralhöjare ombord att höra av er där hemma när vi saknar er som mest.

Ta hand om varandra så ses vi snart!

/Ella Lundgren Timmerman HMS Gladan

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

7 kommentarer

  • Lena Kindberg 18 mars 2020 18:38

    Så spännande att läsa era berättelser och följa äventyret genom bloggen. Tack för att vi får göra det. Hejja er!!! Kramar från stolt mamma och pappa

  • Hamiltons 18 mars 2020 18:54

    Heja er och en stor kram till morbror Calle från Alice, Oscar och Eric! Vi ser till att fira Emma extra mycket när du är borta. Hoppas resan hem går fint!

  • Elisabeth 18 mars 2020 19:07

    Hej!
    Mycket informativt och tydligt!
    Alla ombord är ju i princip i karantän! Så alla anhöriga borde vara helt lugna.
    Lycka till på hemresan!

  • Fredrik 18 mars 2020 19:34

    Rolig läsning, ser verkligen fram emot att följa ert äventyr. Tillsammans är ni starka och klarar allt.

  • Anna 19 mars 2020 09:40

    Hejja er! Ni är grymma! Segla lugnt så håller vi andra ställningarna här hemma i en galen Convid-19 värld. ??

  • Catarina Hallberg 20 mars 2020 12:16

    Hej
    Vilken rolig vändning denna resan tog mitt i allt toalettpappershamstrande. Jag är helt övertygad om att detta äventyr medför utmaningar, fysiskt såväl som psykiskt. Men tänk vilken gruppgemenskap det blir/är. Det är inte utan att jag är rätt avundsjuk på min son.
    Ta hand om varandra och njut av resan ni gör, det är få förunnat :).

    Hälsningar
    Catarina, Olle Petterssons mamma

  • Anna 21 mars 2020 12:53

    Stort lycka till!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *