På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 200313

HMS Gladan

Hej jag heter Eriksson och är en rekryt på HMS Gladan. Natten tills idag var bland det med psykiska och fysiska påfrestande jag har gjort. Vi hade vaktpost på fartyget mellan kl 00:00-04:00, det var stora vågor som vi tog oss igenom vilket ledde till att jag och många flera kände på den härliga sjösjukan stora delar av passet. Trots detta bestämde jag mig för att stå utkik uppe i masten, denna post var den tuffaste hitintills jag genomfört men jag klarade det.

 När morgonen kom var vi inte långt ifrån dagens mål som var Santa Cruz på Teneriffa. Vi förtöjde i hamnen runt kl 9 på morgonen, det var första gången vi gjorde detta så allt var nytt för oss men allt gick bra och jag har lärt mig mycket bara idag om hur allt fungerar.

 Dagen har till mestadels bestått av återställning från första seglingen vi genomfört, annars har man reflekterat mycket över resan och hur allt kommer att bli i och med att vi fick reda på för några dagrar sedan att vi antagligen ska segla hem Galdan till Sverige igen vilket blir allt ifrån 4 till 7 veckor till seglandes på havet. Det tar ganska lång tid att förstå att detta antagligen kommer att hända och har inte förstått det än vilket äventyr det kommer att bli, vi alla kommer bli som en stor familj som tar oss igenom detta tillsammans och det kommer bli ett annorlunda lumpen minne att man antagligen kommer segla över nästan halva jordklotet.

 Mvh Eriksson

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Johanna Hejdeström 20 mars 2020 10:47

    Hej alla ni som seglar på HMS Gladan.
    Tack för att vi får följa med och vara delaktiga i ert stora äventyr genom att läsa er blogg och även via en "app" som gör att vi kan se er resa i mer realtid. Den ger oss en inblick i ert liv ombord på HMS Gladan.
    Hoppas ni har det härligt med sol & bra vind i seglen samt att sjösjukan börjar ge sig för de som blivit drabbad av den.
    Vi ser framemot att få kunna ta emot er när ni anländer Öckerö i Sverige.

    Passar på att skicka en extra hälsning till vår rekryt Hejdeström, -Du är bäst :-)

  • Cecilia Qvick 20 mars 2020 16:38

    Vilken upplevelse att segla på ett så stort segelfartyg. Fin berättelse att läsa signerad av Eriksson.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *