Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladna 200316

HMS Gladan

Ännu en dag här på Santa Cruz, morgonen var som vanligt med bord och bänkar på marginalen två minuter. Händels mässigt har dagen inte varigt något speciellt, vi fortsatte med alla förberedelser för den långa resan hem. Som att fixa riggen där mitt i att verksamheten blir kaffe rast och hälften försvinner utan att säga något som skapade några frågetecken.

Solen visade också sitt vackra ansikte under dagen medans besittningen hade sina händerna i tvätten, men det varade inte länge innan regnet slog ner och alla börja springa för att rädda kläderna på tork.

När vi pratar om vädret fick vi lära oss om det. Hur vind skapas av hög- och lågtryck. Det var också intressant att se vad som kunde på värka en segelrutt. Att till och med den långa vägen kan vara snabbare än den kortare bara på grund av hur vinden går.

Men man får ju inte glömma den största händelsen under dagen, bunkringen. Vatten, frukt och grönt, diesel och en odör från skitbilen. En sak som jag lärde mig var att lagningskedja är svaret på det projektet.

Nu var det dags att säga gonat till Gladan med en eldrond och tack vare regnet som vi flytt från blev det en kort en. Nattinatti säger vi till dagen när gös tas ner och det är snart dags för vakt.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *