Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan180208

Jacob Nelander Fagerberg

Vinden blåser bort alla orosmoln och lämnar mig med ett fånleende. Här uppe i masten, högt över fartygets däck och det mattsvarta vattnet, känns varje tanke, varje rörelse, som en gåva. Ingenting kan nå mig, men jag ser allt.  Solen har sedan länge gått ned, men gatlyktor och däcksljus får krusningarna på ytan i viken att glittra. Las Palmas är vackert, och den varma luften, vinden och himlen ger mig semesterkänslor, trots att det egentligen är utbildning vi bedriver.

Som nämndes i det förra resebrevet ligger vi fortfarande till kaj, men uppe i masten får man en liten försmak av de vindar som rör sig utanför vår väl skyddade hamn. Man längtar efter att ge sig av, att få veta vad det egentligen handlar om, hur det är att egentligen segla på atlanten. Men samtidigt litar jag fullständigt på besättningen och deras bedömning. Om de säger att vi bara kommer vara sjösjuka och inte lära oss något, då är det förmodligen så också. Deras erfarenhet och kunskap tycks mig lika stor som oceanerna de seglar på. Förr eller senare kommer vi få segla, och till dess har vi ändå fullt upp med lektioner i allt från knopar till säkerhetstjänst. I morgon kommer vi få se Las Palmas på närmare håll, så det är trots ogynnsamma vindar ingen dötid.

101 Weibull

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *