På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180209

HMS Gladan

Goddag Kamrater!

Sjömansutbildningen handlar inte bara om att lära sig skeppet och hur man seglar det, det handlar även att man ska ha en baskunskap om kulturen, historian och hur geografin är i landet.

Tex. Så har vi lärt oss idag att det bor cirka 850000 på Gran Canaria totalt, att det finns en öken på 4 kvadratkilometer på södra delen av ön och att takpanna heter tejas på spanska.

Dagen började enligt rutin, frukost, städning och uppställning. Efter uppställningen bytte vi om till civila kläder och gjorde oss redo för bussresan.

Vår första destination var norrut, där vi kollade på det tropiska klimatet och besökte en marknad som var i en liten by. Efter vi hade gjort det så hoppade vi upp på bussen igen och begav oss söderut.

Det som slog mig mest av resan av klimat skillnaden mellan norra delen av ön och södra delen av ön.

Norrut var tropiskt, dimmigt, blött och kallt medans i södra delen av ön var mer ett typiskt resemål för turister, varmt, torrt och skinande sol.

När vi väl hade kommit ner så stannade vi vid Playa de Amadores och bada, åt glass och solade i ungefär en timme, sedan så fortsatte resan.

Då besökte vi den kända öknen på 4 kvadratkilometer som låg vid havet för att vi sedan gick och åt buffé där samtliga fick knäppa upp skärpet och lossa en knapp i skjortan när vi begav oss därifrån.

Bussresan tillbaka till HMS Gladan var lugn då alla låg i någon form av matkoma.

Väl framme vid HMS Gladan så hade vi ca 1,5 timme på oss att duscha och förbereda oss för middagen.

Efter middagen så hade vi lektion i förberedelser inför segling där vi gjorde redo seglen och tog ut skeppsbåten.

När detta var gjort så var dagen slut och vi gjorde enligt rutin, vakt och permissionsuppställning och sedan eldrond.

Detta var dagen i stort och vi hoppas att vi får lära oss något nytt dem kommande dagarna samt att vi längtar tills att vi får segla.

// Rekryt Svensson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *