Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180130

Linus Grann

Morgonen den 26 januari ankrade vi utanför hamnen Muelle Deportivo de Las Palmas. Trots avsaknad av satta segel och väderfenomen såsom accelerationszoner hit och vindbyar dit, infann vi oss med hjälp av maskineriet ombord enligt beräknad ankomsttid. Dagen spenderades i rengöringens tecken med rikliga mängder såpa i pytsar, levanger och trasor i högsta hugg samt en färskvattenslang som gick i högervarv. Atlantens salt utplånades systematiskt från alla skrymslen och vrår ombord och diverse mässingsdetaljer putsades upp.

Då rent skepp genomförts vankades en prestigefylld roddtävling med skeppsbåten.  Samtliga vakter samt ett lag ur nyckelbesättningen rodde i tur och ordning Gladan runt för att göra upp om äran inklusive ett parti Snickers. Nyckelbesättningen, ledda av fartygschefen i egen hög person, ska enligt sägen ha varit obesegrade varför förstaplatsen som gick till 2:a vakt eventuellt kan ses som en historisk seger.

Till kvällen anordnades Bio Gladan med en riktig Kanarieöarna-klassiker. Markan öppnades upp och snask och läskeblask vällde fram på trossbotten i samma stund som Sällskapsresan började rulla på vita tavlan.

Under gårdagens förmiddag vindade vi lätt från ankarplatsen. Chefen visade ett gäng glada gamänger på landbacken vem som är chef ombord och förde oss i hamn med bravur. Tilläggningen var något klöddig, som NO skulle ha sagt, och skulle kanske kunna liknas vid en fickparkering på en av Las Palmas mindre bakgator. Med tillgång till extra bekvämligheter i hamnen kunde sedan samtliga i besättningen sätta sig avsaltade och väldoftande i sina vitskjortor vid bord och bänkar. Skeppsaftonen till ära lät sig alla väl smaka av kockarnas buffé varpå somliga såg sig om en sväng på stan.

Så idag var dagen kommen. Dagen då somliga flaggkadetter med hemlängtan kunde sätta kryss för den sista dagen i utlandshamn. Efter en smarrig brunch radades vakuumpackade bärsäckar och persedelpåsar upp i preussisk ordning på kajen i väntan på avfärd. En avslutande divisionsuppställning hölls och fartygschefen tackade såväl flaggkadetter som nycklar för en väl genomförd utbildning. Som utomstående (om än något partiska) kan tilläggas att flaggkadetterna även fick omdömet trevligaste elevkull, vilket inte är fy skam!

Med ovanstående tackar vi jungmän för oss. Det har varit ett nöje att segla ombord.

/Jungmännen Nordquist, Berggren & Söderblom

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *