På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan den 6 juni

Jimmie Adamsson

 Hej alla!

Här kommer en liten hälsning från en kadetts första tur med Gladan. Vi går nordost längs Frankrikes kust och klockan är i skrivande stund två på natten. Denna vakt kallas för hundvakten (00-04). Det har gått knappt 4 dygn sedan vi mönstrade på och ett halvt dygn sedan vi kastade loss.

Innan jag kom ner till Frankrike var jag lite osäker på vad som väntade här nere, och lite nervös inför min första segling med Gladan. Men sedan vi kom ombord kändes allting som vanligt igen, det är en härlig stämning ombord och än så länge håller alla humöret uppe trots sjösjukan som smyger på.

Jag har blivit tilldelad den ärorika rollen som pekegast, vilket för min del innebär att hänga i peket och arbeta med segel. Kommande vakt ska jag gå som utkik, rorgängare, glasvakt och frälsarkranspost. Jag ser särskilt mycket fram emot att få gänga ror, men även att stå som utkik i fockmasten.

Nu ska jag ut igen och fortsätta kolla på stjärnhimlen innan den försvinner i gryningen.

Hälsningar, pekegasten

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *