På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan den 18 juni

Jimmie Adamsson

Tjabba, tjena hallå, här kommer en salt hälsning från en Karlskronit utanför Danmarks kust!

I skrivande stund är klockan 03:05, med andra ord så är det alldeles strax dags för att hoppa upp i min hängbinge och sväva iväg till drömmarnas land. Under förmiddagen på våran dagliga 13:30 uppställning (Där besättningen får ta del av nyheter, väder och navigation) fick vi berättat för oss att vi skulle lägga till en dag tidigare. Det här välkomnades av besättningen samtidigt som jag tror att många även kände sig något besvikna att slutet på den här resan snart var kommen.

Under det senaste dygnet så har vi fortsatt vår resa längsmed Danmarks västkust på väg mot Öckerö och sedan midsommar hemma i Karlskrona. Under dagen så har många av oss gjort det sista på våra elevtampar så de är klara för inlämning, vi har även kunnat njuta av solen igen då den har smugit fram från bakom molnen.

Då det helt plötsligt blev min sista natt till sjöss kan jag inget annat än att redan sakna den resa som precis varit. Jag kommer länge komma ihåg nervositeten när vi skulle mönstra ombord, första losskastningen från Brest i Frankrike och om jag skulle vara sjösjuk eller inte. Men samtidigt så kommer jag aldrig glömma solnedgångarna mellan England och Frankrike, delfinerna som simmade längsmed fartyget, The Solent mellan Englands kust och Isle of wight eller ”Delfsail” i Holland. Överlag så har det varit en fantastisk resa med goda kamrater och väderförhållanden som jag aldrig kommer glömma.

Imorgon så går vi in i Göteborgs skärgård förhoppningsvis till tonerna av Lasse Dahlquists låt ”Välkommen till Göteborg” men det kanske bara är lite önsketänk från min sida. Men nu är det dags för mig att gå av min vakt och få lite välförtjänt sömn innan det är dags att gå upp igen om fyra timmar.

Allt gott,

Backsgast, kadett Ludwig Olsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *